Hopp til hovedinnhold

– Vår sønn skal vite hvorfor han fikk en Humanistisk navnefest

For Gro Ingvardsen og Trine Lise Åvik er Humanistisk navnefest begynnelsen på sønnens opplæring i menneskerettigheter, etikk og fornuft.
Nyheter Navnefest Nyheter Agder

DSC_1351.jpegEn nordlending og en mandalitt fant hverandre i Grimstad da de begge spilte fotball på toppnivå på Amazon Grimstad. 1. februar feiret Gro (38) og Trine Lise (30) at deres sønn har fått et navn med Humanistisk navnefest i Arendal.

Sønnen Jens, som nå har blitt 5 måneder, var et svært etterlengtet barn. Paret hadde prøvd å få barn i flere år, og det betydde at de også hadde lang tid på å grunne over navnevalget.

– Å finne navnet var en stor oppgave. Vi var sikre på at det kom til å bli en jente, så derfor kom det som et stort sjokk da vi fikk vite at det ble en gutt.  Vi ville ha et godt, gammelt og enkelt navn. I tillegg er donor dansk, så vi ville ha et navn som fungerte på dansk også. Så da ble det Jens! Senere fant vi ut at jeg faktisk har en oldefar som heter Jens, forteller Gro.

Les: Alt du lurer på om navnefest.

Navnefest føltes rett

Både Gro og Trine Lise var enige om at de ønsket en høytidelig markering av at Jens var født og hadde fått sitt eget navn. De er begge utmeldt av Den norske kirke, så det var ikke aktuelt med dåp.  

– Med en gang vi leste om Humanistisk navnefest, så visste vi at det var den rette måten å gjøre det på. Vi hadde hørt så mye fint om seremonien, og så for oss at dette kom til å bli mer i vår ånd.

Da avgjørelsen om navnefest var tatt var de nybakte foreldrene de første i sine familier til å ta steget ut av den kristne seremonitradisjonen og inn i den humanistiske.

– Hverken mine foreldre eller svigerforeldre hadde vært i en humanistisk navnefest før, og alle gledet seg veldig til å oppleve den høytidelige seremonien, sier Gro.


 

Respekt for alle mennesker

Under navnefestseremonien i Arendal var Arne Thomassen hovedtaler, og i sin tale vektla han inkludering, toleranse og respekten for at vi alle er forskjellige.

Feiringen av at barnet har fått et navn er for mange begynnelsen på hvordan man ønsker å oppdra barnet. For Gro og Trine Lise var dette valget et verdispørsmål.

– Vi ønsker at Jens skal lære seg å respektere alle mennesker. Vi er også særlig opptatt av at han skal få et godt kvinnesyn. Vår sønn skal få prøvd seg med to mammaer, ler Gro.

– Samtidig er det viktig at han har egne meninger og at han får stå for det han selv tror på, så lenge han kan basere det på fornuft og gode verdier. Det er viktig for tiden fremover og oppdragelsen til Jens at han vet hvorfor han fikk en navnefest.

Les: 30 år med humanistisk navnefest

Arbeidet med å sikre menneskerettigheter og jobbe for friheten til å velge livssyn er blant Human-Etisk Forbunds viktigste saker. Disse sakene var også grunnen til at foreldreparet valgte å melde seg inn i Human-Etisk Forbund.

– Da vi tok valget om å melde oss ut av kirken, så begynte tankene å rulle. Human-Etisk Forbund var helt nytt for oss, men da vi begynte å lese oss opp forsto vi at det humanistiske livssynet passet for oss. Så nå er vi medlemmer alle tre, smiler Gro.

Sjekk ledig dato for navnefest nær deg.