Hopp til hovedinnhold

Økning i påmeldte konfirmanter

En ny konfirmasjonssesong nærmer seg med stormskritt, og våre frivillige rundt omkring i fylket har for lenge siden begynt forberedelsene. Den 1. oktober stenger påmelding for Humanistisk konfirmasjon i 2017, og når datoen nærmer seg er det alltid spennende å ta en titt på påmeldingstallene.
Nyheter Sør-Trøndelag

Humanistisk konfirmasjon 2017 i Sør-Trøndelag

Så langt er det 775 påmeldte konfirmanter i Sør-Trøndelag. Dette utgjør 22,31% av det totale kullet med ungdommer i konfirmasjonsalder i 2017. Til sammenligning lå andelen på 19,1% i 2014, 21,4% i 2015, og 21,3% i 2016. Vi må altså si oss fornøyde med den positive utviklingen.

Hva som ligger bak tallene er vanskelig å svare konkret på, men det er i alle fall ingen tvil om at solid lokal innsats har noe å si for at folk benytter seg av konfirmasjonstilbudet år etter år. I tillegg kan vi vel anta at mange setter pris på alternativet vi tilbyr.

Men hva er det egentlig vi tilbyr, hva vil det si å konfirmere seg humanistisk?

Det vil jo alltids være lokale variasjoner, men noen grunnelementer er like uansett hvor du velger å konfirmere deg humanistisk.

Konfirmasjonstilbudet vårt innebærer et kurs i livssyn og etikk, med en høytidelig avsluttende seremoni. Både kurs og seremoni er på et humanistisk grunnlag. Alle ungdommer som ønsker det kan velge Humanistisk konfirmasjon, uavhengig av eget eller foresattes livssyn. Ingen blir medlem i Human-Etisk Forbund uten å aktivt melde seg inn. Hvis en av de foresatte er medlem får dere redusert pris.

Kurset oppmuntrer til selvstendig tenkning og etisk refleksjon. På kurset tas det opp en rekke spørsmål. Spørsmål som er viktige i hverdagen, men også store spørsmål om verden. Ofte henger disse sammen. Vi oppmuntrer alle konfirmantene til å delta aktivt og til å se kritisk på egne og andres holdninger. Vi ønsker å inspirere ungdommene til å tenke selv. Viktige temaer på kurset er livssyn, humanisme, kritisk tenkning og menneskerettigheter. I tillegg kan engasjement, empati, rasisme, toleranse og kjønnsroller være emner som diskuteres.

Kurset avsluttes med en høytidelig seremoni for konfirmantene der familie og venner er gjester. Seremonien inneholder ulike kulturinnslag som musikk, diktlesing og sang. En spesielt invitert gjest holder tale til konfirmantene. Alle konfirmantene blir presentert ved at de får overrakt et kursbevis. Ofte er det også en hilsen fra konfirmantene.

Seremoniene finner gjerne sted i offentlige lokaler som eksempelvis kulturhus, rådhus, samfunnshus eller festsaler.

 

Vi er stolte over konfirmasjonstilbudet vårt, og vi er glade for å kunne være til stede og gi et tilbud til de som ønsker det!