Hopp til hovedinnhold

Bli med på demonstrasjon!

Den første fredagen hver måned arrangerer Amnesty International demonstrasjon utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo og protesterer mot landets behandling av Raif Badawi og andre samvittighetsfanger. Vi bør være med!
Skrevet av Roar Johnsen Nyheter Oslo

Saudi-Arabia er et av landene som rangeres dårligst i Humanists Internationals Freedom of Thought rapport og av Freedom House. De blir regelmessig kritisert for dårlig behandling av gjestearbeidere, religiøs og politisk undertrykkelse av ytringsfrihet og kvinners rettigheter, og for å ha et uforutsigbart rettssystem som ofte brukes til å undertrykke menneskerettighetsarbeid og alle tegn på politisk opposisjon. De bruker også mer dramatiske virkemidler: de støttet angrepet på World Trade Center i USA i 2001 og sto bak drapet på Jamal Khashoggi i 2018.  

Arrestert for frafall

Raif Badawi er forfatter, blogger og aktivist, født i 1982 i Saudi-Arabia. I 2006 grunnla han «Free Saudi Liberals», et online forum ment for å oppmuntre til debatt om ytringsfrihet og å spre liberale verdier i Saudi-Arabia. Året etter ble han arrestert av det religiøse politiet, men tilslutt løslatt uten noen tiltale. I 2008 ble han arrestert igjen, beskyldt for apostasi (frafall av religion), men igjen løslatt etter avhør. Myndighetene forbød ham å forlate landet, og frøs alle hans bankkontoer i 2009.

17. juni 2012 Badawi arrestert en tredje gang og anklaget for å ha «fornærmet islam over internett», og i desember samme år ble han også anklaget for apostasi, noe som automatisk gir dødsstraff i Saudi-Arabia. I 2013 ble han dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag, en dom som senere er økt til ti års fengsel, 1.000 piskeslag og 1 million riyal (over to millioner norske kroner) i bot.

Demonstrasjoner og aksjoner over hele verden

Ifølge dommen skal Raif Badawi piskes tusen ganger med 50 piskeslag om gangen, med minst en ukes mellomrom mellom hver gang. Den 9. januar 2015 ble Raif Badawi hentet fra cellen sin og pisket offentlig med 50 piskeslag. Over hele verden ble det holdt demonstrasjoner foran de saudiske ambassadene i protest mot denne grusomheten. Uken etter skulle piskingen ifølge dommen gjenopptas. Et team av leger konkluderte imidlertid med at Raifs fysiske helse ikke tilsa at han ville tåle fortsatt pisking. Pisking bryter det totale forbudet mot tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff ifølge internasjonal rett.

Da Badawi ble arrestert igjen i 2012 uttalte Amnesty International at han var en samvittighetsfange som ble arrestert utelukkende for å ha brukt sin rett til ytringsfrihet på en fredelig måte. Humanists International følger med på saker om ytringsfrihet og blasfemi over hele verden, aksjonerer for løslatelse av de arresterte, og øver press på myndighetene til å fjerne sine blasfemilover. De trekker også frem enkeltsaker, som saken til Raif Badawi, som de bl.a. har tatt opp i FNs menneskerettighetsråd.

Raif Badawi er dessverre bare en av mange som er arrestert på slikt grunnlag i Saudi-Arabia. Siden 2015 har Amnesty arrangert demonstrasjoner utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo, først ukentlig og senere fast hver måned. Hver første fredag i måneden protesterer vi mot behandlingen av Raif Badawi og andre samvittighetsfanger i Saudi-Arabia.

Bli med på demonstrasjonen du også!

 

Slik kommer du dit

Ta trikk 13 eller buss 31 til holdeplass Nobels gate, som ligger i Drammensveien. Gå 60 m vestover til Frøyas gate, ned denne over jernbanelinjen og til venstre der gaten deler seg. Hvis du kommer med bil kan du parkere i Drammensveien ved Skarpsnoparken.

 

 

Mer informasjon hos Amnesty International Norge:

https://amnesty.no/aksjon/sett-raif-badawi-fri

Omtale av Saudi-Arabia i Freedom of Thought rapporten:

https://fot.humanists.international/countries/asia-western-asia/saudi-arabia/

Omtale av Saudi-Arabia hos Freedom House:

https://freedomhouse.org/country/saudi-arabia/freedom-world/2021

Uttalelse fra landsmøtet til Human-Etisk Forbund 2017:   

https://human.no/nyheter/2017/juni/stopp-undertrykkelsen-av-sekulare-bloggere/

HEF-veteran Levi Fragell holder appell i 2017:

https://human.no/nyheter/2017/september/vi-ma-sta-sammen-om-de-viktige-verdiene/