Hopp til hovedinnhold

Teorien om alt

Det ble en megasuksess da Nedre Romerike lokallag inviterte til kinovisning under Humanistisk uke

-Når det kommer mer enn én person, er det en suksess, sa leder for Akershus fylkesstyre, Kaja Lorentzen, rett før filmvisningen lokallaget hennes arrangerer på Lillestrøm kino.

-Se, nå går det oppover! sa hun femten minutter tidligere med blikket festet på en skjerm som viste antall hentede billetter. Ja, hentede, ikke kjøpte, for filmvisningen var gratis og arrangert av Human Etisk Forbunds lokallag Nedre Romerike.

Einar Aarvig fra Filmmagasinet var leid inn for anledningen. Før filmen koste han seg med det største begeret med popcorn.     

Alle aldre

-Skal dere se The Theory of Everything? spør Kaja to jenter i fjortenårsalderen.

Hun er fornøyd med at det kommer folk i alle aldre. Og at de har funnet arrangementet fordi de har fått en flyer som reklamerer for det. The Theory of Everything er filmen som skal vises. Det var selvsagt ikke tilfeldig at det ble akkurat den filmen.

-Filmen handler om vitenskap. Naturvitenskapelige undringer. Og kjærlighet, sier Kaja for å begrunne valget før filmen. 

Den handler om fysikeren Stephen Hawking. Både livet hans og yrkeskarrieren. Fra ung, frisk mann til et geni hardt rammet av den nevrologiske muskelsvinnsykdommen ALS. Og forholdet til hans store kjærlighet, litteraturstudenten Jane Wilde som han møtte på en fest. Eddie Redmayne vant Oscar for sin tolkning av  Stephen Hawking.

Megasuksess

-Velkommen. For en fantastisk flott forsamling! Når det kommer én, er det en suksess. Når det kommer 20, er det en megasuksess, sier Kaja.

Alle 20 har klumpet seg sammen som en storfamilie øverst i salen. 

-For anledningen har vi hentet inn en energisk, prominent person. Redaktør av Filmmagasinet, Einar Aarvig! 

Einar ser nesten beklemt ut over de rosende ordene, men han snakker seg raskt varm.

Stephen Hawking

-Her har jeg vært altfor lite. Flott kino! Da jeg skulle google Stephen Hawking, trengte jeg bare skrive S T E P, så kom hele navnet hans opp. Det sier litt om hvor viktig han er. Vår kanskje aller mest kjente vitenskapsmann.    

Einar forteller om Hawking. Han forteller om krigen, oppveksten hans i London og studietida i Cambridge. Så snakker han om relativitetsteorien og kvantemekanikk.

Så spør han:

-Er det noen matematikere eller fysikere i salen? Rop ut. For det kan hende jeg tar feil. Dette er et felt jeg kan lite om. 

Men ingen protesterer på informasjonen om Hawkings teorier.

Handikap på film

Einar snakker om ALS og det spesielle apparatet Hawking bruker for å kommunisere.

Han snakker om filmer der hovedkarakterene har et handicap. Og om hvor mange av dem som er prisbelønte. Så snakker han om prisvinnende Eddie Redmayne som spiller Stephen Hawking i filmen.  

-Han studerte Hawking i ett helt år. Og brukte koreograf for å bevege seg så likt Hawking som mulig. Hawking selv har uttalt at han trodde det var ham selv da han så filmen. Det må være det beste skussmålet man kan få. Dette er en gripende film om å miste seg selv.

-Og Stephen Hawking er ateist. Det er sikkert litt relevant i denne human-etiske sammenhengen.