Hopp til hovedinnhold

«Er alt lov i krig og kjærlighet?»

Cupcakes med hjerter og de store spørsmålene om kjærligheten var det Human-Etisk Forbund, Nedre Romerike lokallag ville gi Lørenskogs innbyggere under Humanistisk uke.
Nyheter Akershus Humanistisk uke

450 minicupcakes står klare bak en stand mellom Metrosenteret og Lørenskogs kulturhus. Human-Etisk Forbunds lokallag på Nedre Romerike skal lokke helgehandlerne til å gå en undringsløype, det vil si, en løype der vanskelige og viktige spørsmål skal besvares og diskuteres etter beste evne.

«Vil du ha en cupcake?» spør en av representantene på standen en forbipasserende dame.

-Jeg er medlem av statskirken, jeg, sier hun og går videre.

Representanten er selv oppvokst i Iran. Hele familien hennes er muslimer. De snakker ikke om valget hennes om å velge et sekularisert livssyn.

-Men jeg har god kontakt med familien min. De vet om det.

Hennes første møte med Human-Etisk Forbund var også på en stand. Hun fikk en brosjyre og så at alt som sto der var ting hun var helt enig i og hadde tenkt på lenge.

-Jeg viste brosjyren til barna mine. De sa: «Det der ER deg, mamma». Da meldte jeg meg inn. Det er fint å ha et fellesskap. Og det er veldig lærerikt for meg å være sammen med de andre i forbundet.

 

Det første spørsmålet på undringsløypa er hengt opp på en bro rett i nærheten av standen:

«Hva vil det si å elske seg selv?»

Videre over broa kommer det flere spørsmål: 

«Hva vil det si å elske min neste?» «Hva er forskjellen på å elske og å like noen?» «Er kjærligheten forskjellig alt etter hvem/hva vi elsker?»

Deretter finner de undrende spørsmål på trestammene ned mot Langvannet. Det er ti spørsmål totalt, og alle omhandler kjærligheten.

«Er kjærlighet og forelskelse det samme?» er ett av spørsmålene.

-Nei, svarer David Heiderup kontant på spørsmål fra Human-Etisk Forbunds Kaja Brandt og Annett Hillestad.

David er ute og går tur med de tre sønnene sine Alexander (12), Fillip (7) og Mattias (9).

-Forelskelse er kun et førsteinntrykk. Kjærligheten er mer omfattende. Den rommer også det forelskelsen ikke har plass til, sier han.

Den eldste sønnen hans, Alexander, sier at han har vært forelsket før.

-Men jeg har ikke elsket noen jeg har vært forelsket i. De jeg elsker, er de i familien min, sier han.     

«Er alt lov i krig og kjærlighet?» diskuterer fem barn i alderen 7 til 10 år ved neste post.

De er enige om at svaret er nei, men måten de kommer frem til svaret på, er veldig forskjellig. Det samme gjelder de to mennene fra Midtøsten som diskuterer det samme spørsmålet.

Det må være regler i krig, mener de. Så lenge det en gjør, ikke går utover andre, er det meste greit, kommer de også frem til. Det er krigen som diskuteres mest. På spørsmål om kjærlighet har de samme oppfatning; Kjærligheten kan slå til når de minst venter det. Om ett minutt. Om en uke. Om tre år. Men ingen av dem har opplevd det så langt i livet.