Hopp til hovedinnhold

Siri (16) fra Humanistisk Ungdom utfordret politikerne

Human-Etisk Forbund lurer på hva lokalpolitikerne mener om skolegudstjeneste og muligheten for et seremonirom for alle
Nyheter Agder

Onsdag kveld inviterte derfor lokallaget i Grimstad representanter fra alle partiene til en valgprat på biblioteket. Først ut med spørsmål til panelet var Siri Arstad fra Humanistisk ungdom. Hun ville vite hva politikerne mener om skolegudstjenester og et likeverdig alternativ for elever som ikke ønsker å delta.

Selv kunne hun fortelle at læreren på hennes skole hadde satt på en tegnefilm om Moses for elevene som ikke deltok på gudstjeneste før jul.

– Skolene må skjerpe seg, svarte Arnt Gunnar Tønnessen (V), som mente at man må kunne forvente et bedre opplegg enn å sette på en film.

Diskusjonen dreide seg også om aktiv påmelding til gudstjenestene, slik at dette ikke er obligatorisk.

– Dette er en smal sak å ordne, mente Marit Grefstad (Ap), som viste til at foreldrene i starten av skoleåret kan få muligheten til å krysse av for om barna skal delta eller ikke.

Flere av politikerne mente imidlertid at dette er noe skolene bør styre selv uten at politikerne legger seg opp i det. Det mente ikke Anne Mo Grimdalen (V), som var tilhører i salen.

– Min erfaring er at dette er forsømt og ha en veldig variert praksis i grimstadskolen. Det burde tas opp som en sak i oppvekstutvalget, sa hun.

Uenige om seremonirom

For en tid tilbake ble det mye debatt etter at Lise Lothe i Human-Etisk Forbund gikk ut med et ønske om at Grimstad skulle få et livsynssnøytralt seremonirom for alle. Dette var også tema under valgpraten onsdag.

– Vi vil ikke gå til valg på å bygge et slikt rom, men vi vil gjerne resirkulere et av kapellene. Og vi bør finne ut av behovet først, sa Marlene Imre (MDG).

– Vi har som motto at «Grimstad er stort nok for alle», sa Arnt Gunnar Tønnessen (V), som tidligere har tatt til orde for at et slikt rom kan bygges på Fevik.

– Vårt mål er et livssynsnøytralt rom på Fevik. og så har det dukket opp samtidig med planene om en kirke der. Vi har stått alene om det i kommunestyret med støtte fra SV, og vi vil jobbe videre med det, sa Tønnessen.

– Å legge noe livssynsåpent i en kirke blir respektløst. Vi må klare bedre enn det, sa Stig Morterud (Frp).

Kan havne i Skarsdalen

Kirkesjef Jan Ivar Strømsodd kunne opplyse at det er tenkt et livssynsnøytralt rom i tilknytning til ny gravlund i Skarsdalen på Fevik, altså et helt annet sted enn den nye kirken som skal bygges på Feviktoppen.

– Grimstad trenger seremonirom. Da Venstre foreslo det, var det en nødløsning. Både Fevik kirke og kapellet er en nødløsning. Man kan også tenke seg et samarbeid med Arendal, sa Grimdalen.

– Alle bør inkluderes

Marit Grefstad foreslo at Human-Etisk Forbund selv burde spille inn et forslag til hvordan et seremonirom bør være.

– Det gjelder så mange flere enn Human-Etisk Forbund. Samfunnet er så mangfoldig, og alle bør inkluderes, sa Grimdalen, som fikk støtte av Hegnar.

– Ballen bør legges hos politikerne, sa hun.

– Representanten fra SV har nå klart å overbevise meg, sa Grefstad med et smil.

– Dette vil tvinge seg frem. Det er naturlig å legge det på Fevik, mente Morterud.

Vil ikke fjerne kors

Sist gang debatten gikk i Adressas spalter tolket mange det slik at forslaget fra Lise Lothe og forbundet gikk ut på å fjerne korsene i kapellet på Frivold, men under møtet onsdag avviste Lothe dette.

– Kapellet har kors, og er en helligdom for de kristne. Det vil være like galt å invadere det. Vi vil ha et sted uten kors, men vi vil ikke ta bort kors fra kapellet, sa Lothe, som også understreket at et seremonirom er vel så viktig for alle andre ikke-kristne, som for medlemmene i Human-Etisk Forbund.

(tekst og foto: Grimstad Adressetidende)