Hopp til hovedinnhold

Historien om Human-Etisk ForbundTrenger vi en autoritær gud for å vite hvordan vi skal oppføre oss? Selvsagt ikke, sa Kristian Horn og stiftet Human-Etisk Forbund i 1956. I dag har forbundet over 98 000 medlemmer.

Horn utformet forbundets idégrunnlag, i kontakt med International Humanist and Ethical Union (nå Humanists International). Fra 1966 ble det opprettet lokalavdelinger landet rundt, og i 1980 kom også fylkeslag og lokallag på plass.

Gjennom mer enn 60 år har HEF kjempet for å skille stat og kirke, for livssynsfrihet, menneskerettigheter og kvinners og minoriteters rettigheter, og mot kristne formålsparagrafer i barnehage og skole.

Fra tenketank til folkebevegelse

Sammen med psykiateren Gabriel Langfeldt og filologen Johan Hovstad, argumenterte Horn for en human-etikk som bygget på menneskets liv før døden, ikke på forestillingen om Gud og et liv i det hinsidige.

Langfeldt påpekte at begrepet arvesynd viser at kristendommen har et negativt menneskesyn. Han framhevet at mennesker klarer å gjøre det gode, uten å underkaste seg en guddommelig moral.

Den kristne skribenten Lars Roar Langslet protesterte med å påstå at «Den kristne humanisme vil leve lenge etter at Human-Etisk Forbund er stedt til hvile - med eller uten pastoral medvirkning!»

Over 60 år senere kan vi slå fast at Langslet tok feil.

Se milepæler gjennom 60 år med Human-Etisk Forbund