Hopp til hovedinnhold

Hva er meningen med livet?

Humanister mener at det er vi mennesker som selv har ansvar for å gi livet mening.

Selv om humanister ikke tror at det finnes én stor mening med livet som er evig og felles for alle mennesker, betyr det selvfølgelig ikke at livet er meningsløst. Det betyr bare at humanister mener at vi mennesker må finne ut av denne meningen – eller meningene – selv. Dette er en veldig spennende, men også veldig vanskelig, oppgave.

Hva er meningen med livet? Humanismens svar på spørsmålet vil være en eller annen variant av ”ha’kke peiling”. Humanismen har nemlig ikke noe klart svar på dette. Ja, faktisk er det at livet skal ha en bestemt mening, en ganske uhumanistisk tanke. For dersom livet skulle hatt mening i seg selv, ville det vært fordi noen hadde gitt det denne meningen. Og hvem skulle det ha vært som har gitt livet denne meningen? Vel, den eneste som ville ha muligheten til dette, er en allmektig skapergud. Og slike guder tror jo ikke humanister på.

Heldigvis er det hjelp å få. Mange humanister oppsøker dypsindige filosofer. Fagfilosofer skriver jo gjerne bøker som ikke akkurat er tilpasset konfirmanter, men den engelske filosofen Richard Norman har med Humanisme (Humanist forlag 2007) kommet med en bok som burde kunne fordøyes av de fleste som liker å lese. Dette er så langt den beste boken om det humanistiske livssynet som finnes på norsk. Men Norman leverer heller ikke noen endelig mening med livet.

Hvis du vil ha noe enklere, kan det faktisk være verdt å ta en titt på arbeidet til de britiske komikerne Monty Python. De er særlig kjent i Norge for sin film Life of Brian, som driver gjøn med religion. Denne filmen oppnådde faktisk å være forbudt en stund i Norge, fordi noen mente den var blasfemisk. Filmen ble derfor markedsført i Sverige som ”Filmen som er så morsom at den er totalforbudt i Norge”. Monty Python har også laget en film som heter Meningen med livet. I denne filmen fremstilles meningen med livet slik – etter en og en halv times heseblesende humor:

”Prøv å være hyggelig mot folk, unngå å spise fett, les en god bok nå og da, få gått litt, og prøv å leve i fred og harmoni sammen med mennesker fra alle livssyn og nasjoner.”

Jeg som skriver denne artikkelen har brukt store deler av livet mitt på å prøve å finne meningen med livet. Jeg klarer ikke å finne noe som er noe særlig bedre enn den vi får i Meningen med livet.

Gjør du?