Hopp til hovedinnhold

Ta det med stoisk ro!

Har du hørt uttrykket: «ta det med stoisk ro»? Indre ro er kanskje ikke det de fleste av oss kjenner mest på for tiden. Er det likevel mulig å finne mer ro i tilværelsen? Filosof Kaja Melsom forteller her om hvordan den gamle filosofiske retningen stoisismen kan hjelpe oss.
Filosofisk friminutt
En annen strategi

Stoisismen er en retning i gresk filosofi grunnlagt av Zenon fra Kition ca. 300 år før vår tidsregning. Stoikerne var opptatt av at vi måtte bruke fornuften til å ta kontroll over vårt eget sjelsliv. Det innebar at de ikke lot seg rive med av følelsene, men jobbet for å beholde fatningen og roen ved hjelp av fornuften.

I koronakrisen blir vi møtt med råd og tips fra alle kanter om hvordan vi best kan håndtere situasjonen. Mange av rådene handler om distraksjon, kos og positiv tenkning. Gjøre noe hyggelig, se en film, få tankene over på noe annet; det kommer til å gå bra til slutt, de fleste overlever, snart kommer det en vaksine.

Dette er slik vi gjerne håndterer stress og uro, men stoikerne hadde en helt annen strategi for å oppnå sjelefred.


Vi har liten kontroll

Det er ikke usannsynlig at det vil komme flere dårlige nyheter i koronakrisen. Det faktum at livet kan være ganske brutalt hadde stoikerne tatt inn over seg. Det er nemlig veldig få ting som vi selv har kontroll over. Vi kan leve sunt, spise alt vi skal og ta alle forholdsregler, men likevel bli syke og ende opp med å dø. Vi kan leve i verdens tryggeste og rikeste land, og likevel kan et virus komme og snu alt på hodet.

Stoikerne forberedte seg på det verste, for slik å unngå å bli overrasket av dårlige nyheter. «Når det går til helvete», vil en stoiker tenke - «da kan du møte nederlaget eller ulykken med et «hva var det jeg sa?» Eller bli positivt overrasket».

Interessert i filosofi? Her kan du lese om eksistensialisme i koronakrisen.


Løsningen

For stoikerne lå løsningen i å skille mellom det vi kan gjøre noe med og det vi ikke kan gjøre noe med. Verden går sin gang. Det er mange faktorer som spiller inn. Flaks og uflaks. Virus som popper opp – alt dette er ting som vi ikke får gjort noe med. Derfor mente stoikerne at det var viktig å ta kontroll over og bruke kreftene på det vi kan gjøre noe med. Og hva er det? Jo, det er tankene våre.

Det er nemlig ikke noen vits i å bruke tid på å være sint over ting som har skjedd. Fortiden tilhører kategorien av ting som vi ikke kan gjøre noe med. Stoikerne ville sagt at det ikke er noe poeng i å bruke energi på å irritere seg over politikere som handlet for sent, folk som hamstrer dopapir eller naboen som dro på hytta. Stoikerne ville sagt «glem det!» Bruk heller tiden på det du kan gjøre noe med!

Men hva er så det i denne situasjonen? Antagelig ville stoikerne sagt at du burde gjøre det lille du kan. Vask hendene, nys i albuen og hold avstand.

Og ellers; vær et ålreit medmenneske. Vær hyggelig mot folk rundt deg. Og ikke minst - vær overbærende. Når det går til helvete (som en stoiker alltid har i bakhodet) så er det bedre å ha vært god og kul mot medmenneskene dine, enn å være den surpompen som lot eder og galle renne over på Facebook.