Hopp til hovedinnhold

Ny lov sikrer erstatning til de overlevende etter folkemordet på jesidiene

Da IS gikk til angrep på jesidiene i Sinjar i nord-Irak i 2014, fikk den lille religiøse minoriteten valget om å konvertere eller dø. Menn ble skutt og kastet i massegraver, kvinner ble gjort til slaver for IS-krigere og deres familier.

Rund Ina.jpgIna Nygård Mossin er internasjonal fagansvarlig i Human-Etisk Forbund.

Nå har det irakiske parlamentet vedtatt en lov som sikrer erstatning og understøttelse til de overlevende etter folkemordet på jesidiene i 2014. 

– Når retten til tanke- og trosfrihet ikke respekteres blir livssynsminoriteter en særlig utsatt gruppe, sier internasjonalt fagansvarlig i Human-Etisk Forbund, Ina Mossin.  Siden 2015 har forbundet støttet jesidienes kamp for å ta tilbake livene sine, og jobbet for å gi overlevende jesidi-kvinner tilgang på krisehjelp og helsetjenester gjennom vårt partnerskap med Norsk Folkehjelp. 

Kvinner særlig utsatt

Etter krigen har særlig de overlevende kvinnene møtt på store problemer knyttet til å bli akseptert tilbake i sine samfunn. Det store tabuet rundt seksualisert vold og det tradisjonelle synet om at barna arver sin fars religion gjør at den jesidiske livssynsminoriteten har vanskelig for å ta disse kvinne tilbake.

Den nye loven, som har vært under behandling i snart to år, gir overlevende etter folkemordet rett på land og sikker inntekt, og er et viktig første skritt for gjenoppreisning og reintegrering. Selv om loven har fått navnet «Lov om overlevende jesidi-kvinner» gir loven også oppreisning for andre minoriteter, og også menn, som overlevde massedrapene. Jesidi-kvinner_Irak2016.jpg

Offisiell annerkjennelse av folkemord

– Med denne loven anerkjenner Irak også offisielt at det er begått et folkemord, noe som er svært viktig for å sikre oppreisningen for de irakiske minoritetene som overlevde IS brutale regime, understreker Mossin. 

Nobelprisvinner Nadia Murad skriver om loven at den er et svært viktig første skritt for å anerkjenne kjønnsbasert og seksuell vold mot kvinner, og behovet for meningsfull oppreisning etter overgrepene. 

 

Bli medlem i Human-Etisk Forbund, og støtt det internasjonale arbeidet for religiøs og kulturell undertrykking.