Hopp til hovedinnhold

Humanistisk konfirmasjon i 70 år!

Human-Etisk Forbund markerer at konfirmasjonstilbudet deres fyller 70 år. Mye har skjedd siden den aller første konfirmasjonsseremonien fant sted i Universitets aula i Oslo 6.mai 1951.
Nyheter Konfirmasjon

Trond-Enger_mai2018_sirkel.jpgGeneralsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, er stolt av organisasjonens konfirmasjonstilbud.

– Vi er stolt av at konfirmasjonstilbudet vårt har blitt en del av norsk tradisjon, sier generalsekretær Trond Enger.

Fra 34 til 13 000 konfirmanter

34 konfirmanter sto til det som da het «borgerlig konfirmasjon» i 1951. Siden da har over 300 000 ungdommer valgt humanistisk. I 2021 konfirmerer over 20% av årskullet seg gjennom Human-Etisk Forbund, dette tilsvarer rundt 13 000 konfirmanter, og er rekordhøyt.

– Jeg ønsker å takke alle dere som har valgt humanistisk konfirmasjon gjennom tidene, foreldre som har heiet og laget fest, kursledere og frivillige som har laget kurs og seremoni; dere er grunnen til at vi nå kan feire 70 stolte år, sier Enger.

Konfirmasjonsseremoni-2019.JPG

En far møter sin datters ønsker

Kari Horn var en av konfirmantene i 1951. Pappen hennes, Kristian Horn, hadde nemlig lovet henne at dersom det ikke fantes et alternativ til kirkelig konfirmasjon når hun fylte 14 år, skulle han selv sørge for det.  Og det gjorde han.

Kristian Horn skulle senere bli grunnleggeren av Human-Etisk Forbund, som ble stiftet fem år senere i 1956.

– Da borgerlig konfirmasjon ble arrangert for første gang var det helt banebrytende og ganske kontroversielt. 70 år senere har humanistisk konfirmasjon for alvor blitt en naturlig del av norsk tradisjon, mener Enger.

Bilde fra første kull med konfirmanter.jpg

Kurs i godt medborgerskap og oppmuntring til selvstendig tenkning og refleksjon

Gjennom konfirmasjonstiden skal unge få mulighet til å finne ut av hva de står for, og hva som er viktig for dem. Kurset de får i forkant av seremonien, tar blant annet opp temaene livssyn, identitet og kritisk tenkning.

Fem gode grunner til å velge Humanistisk konfirmasjon

– Våre dyktige kursledere legger opp til varierte møter, der diskusjon og meningsbrytning står høyt på agendaen, forteller Enger.

– Noe av det mest givende for oss som forbund, er å få observere hvor kloke og reflekterte våre ungdommer er. Det beviser de blant annet i diskusjoner rundt etiske dilemmaer som «er det noen ganger riktig å lyve?» og «er alle mennesker like mye verdt?».

– Samfunnet endrer seg, og problemstillinger som var relevante for konfirmantene for 10, 20 eller 70 år siden er ikke nødvendigvis aktuelle i dag. Kurset må oppleves som aktuelt og relevant for dagens konfirmanter, og er derfor alltid i endring, legger Enger til.

Speiler et stadig mer mangfoldig samfunn

At humanistisk konfirmasjon nå har blitt et naturlig valg for såpass mange unge, tror ikke Enger er tilfeldig:

– Det norske samfunnet blir stadig mer mangfoldig. Samtidig er det er et menneskelig behov å markere store overganger i livet. Det at vi i vårt moderne samfunn fortsatt har en høytidelig markering på veien fra ung til voksen, gjør meg rørt, sier Enger.

Har du konfirmant 2022?

Forestatte som er medlemmer hos oss får mulighet til å velge seremoni før alle andre, og medlemspris på konfirmasjon!