Hopp til hovedinnhold

Lokalt engasjement for LHBT-personer i Polen

– For Human-Etisk Forbund er det helt naturlig å stå opp for mennesker som blir diskriminert på bakgrunn av legning. Nå som forholdene er så uutholdelige som de er i Polen, er det på sin plass å markere støtte til LHBT-personer der, sier styreleder Roar Johnsen.
Nyheter Nyheter Oslo

Kampanje mot religiøst motivert hat

Denne uken kan man få med seg humanistiske budskap fra flere reklameflater i Oslo sentrum. Lokallagsstyret i Oslo deltar nemlig i en større internasjonal kampanje med teksten:

70% av LHBT-personer i Polen har vurdert selvmord.
Verdens humanistbevegelse jobber for friheten til å elske.
Se hvilket budskap vi trykket på 25 billboards i Polen.

 

DSC_2115.jpgNationalteatret t-bane: Kampanje mot hatet mot LHBT-personer, som kommer fra kirke og statsapparat i Polen.

Alliansen mellom politikere og kirke i Polen har de siste årene ført til en massiv økning i kirkens makt over vanlige folks liv. Noe som blant annet har gitt utslag i at over 100 kommuner i Polen har erklært seg "LHBT-frie".

Dette kan ikke humanistbevegelsen akseptere. Derfor har vi, sammen med med vår søsterorganisasjon i landet, Kazimierz Lyszczynski Foundation, og Humanists International, satt opp 25 billboards i 22 ulike byer i Polen. Kampanjen heter: «Du trenger ikke hate» – en kampanje mot religiøst motivert hat. Plakatene i Polen er enkle og tydelig, fordi budskapet er enkelt. Du er ikke forpliktet til å hate, selv om du kan.

 

Polen plakater.png12 store og 13 medium billboards i 10 store og 12 små polske byer, og 3 digitale «metroboards» på Warszawa sentralstasjon, danner grunnlaget for årets pridekampanje fra den internasjonale humanistbevegelsen.  Her monteres de minste plakatene i Krakow.

 

imagefybf8.png

På plakaten står det på norsk: "Kampanje mot religiøst motivert hat - Homofobi dreper - Du trenger ikke å hate".

 

Lang tradisjon for inkludering

Roar Johnsen_pride.jpgRoar Johnsen, styreleder i Oslo lokallag, poserer foran en av de mange skjermene som fronter kampanjen mot religiøst motivert hat i Polen.

Roar Johnsen, som nå er styreleder i Oslo lokallag, har også vært styreleder for hele forbundet. Han har deltatt på alle landsmøtene siden 1981, og har fulgt organisasjonens utvikling de siste 40 årene.

–  Jeg var tilstede da Human-Etisk Forbund viet det første likekjønnede paret utenfor rettslokalene i Norge, i 2007. Det føltes gjevt å få være med og overrekke blomster. Jeg er stolt av at forbundet var så tidlig ute med å tilby vielser til alle typer brudepar.

I årene etter har Human-Etisk Forbund i Oslo hatt tradisjon for å markere Pride og gå i Pride-paraden. 

–  Vi har kommet langt i Norge, men når vi vet at det er dødsstraff for å være homofil i 7 land i verden, da er vi nødt til å hjelpe til med det vi kan. Å være synlig og markere avstand til hatet er en av mange måter å bidra på.

Oslo lokallag gleder seg til igjen å kunne gå i Pride-paraden neste år. Det humanistiske livssynet vektlegger alles rett til å elske fritt, og det fortjener en skikkelig feiring, minst en gang i året!

Vil du vise din støtte?

Dersom du vil vise din støtte til kampanjen på sosiale medier kan du bruke hashtaggen #youdontneedtohate. 

Vi har også laget en ramme du kan legge på profibildet ditt på Facebook. Rammen finner du her.

Gjør som forfatter Tom Egeland, og ta en selfie med denne hvite plakaten (trykk på linken, og høyreklikk for å "lagre bildet som..").