Hopp til hovedinnhold

Jesidienes vei tilbake til samfunnetI 2014 forsøkte IS å begå folkemord på den lille livssynsminoriteten jesidiene. Tusenvis av jesidier ble drept, tatt til fange eller drevet på flukt. Gjennom vårt samarbeid med Norsk Folkehjelp og deres lokale samarbeidspartner Yazda har HEF jobbet for at jesidiene har kunnet ta livene sine tilbake. Pandemien har gjort en allerede utsatt gruppe enda mer sårbar.

Vår lokale samarbeidspartner Yazda har en svært kvalifisert stab, og nyter stor tillit i det jesidiske samfunnet. En viktig del av arbeidet er støtte til kvinner og jenter som har unnsluppet fangenskap. I 2016 begynte de å tilby psykologisk hjelp mot posttraumatisk stress til internflyktninger og folk som har unnsluppet IS-fangenskap. Behovet er stort, og ofrene ofte svært unge.

Historie fra virkeligheten: Yasmin

Yasmin var ti år da IS kom til Rambusi utenfor Sinjar by, der hun hadde et godt liv sammen med foreldre og søsken. Yasmin og hele familien utenom faren ble kidnappet. Hun ble holdt fanget i fem år. To av brødrene hennes har fortsatt ikke kommet tilbake. IS-medlemmene tvang henne til å vaske og lage mat til for seg. Hun ble slått, og tre ganger ble hun voldtatt. Hun fikk store psykiske problemer, og slet med angst, depresjon og hodepine. Etter å ha fått psykologisk hjelp gjennom programmet til Yazda, begynner hun å føle seg bedre. Hun er mer sammen med venner, og har begynt å arbeide hos en lokal godteriprodusent.

Les om hvordan vi jobber i Irak

Krigen er over – men uten fred, hvilken fremtid?

Jesidi-jente_Irak2016.jpg

Selv om IS har blitt drevet tilbake i regionen, er Sinjar i Nord-Irak fremdeles et tilholdssted for et utall væpnede grupper og militser. Det er altså for tidlig å si at freden har kommet til nord-Irak. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch (2016) har væpnede grupper med tilknytning til det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) aktivt rekruttert barnesoldater i og rundt Sinjar.

Koronapandemien har økt sårbarheten

Situasjonen har blitt ekstra vanskelig for jesidi-familiene under koronapandemien. Under den lange nedstengningen og portforbudet måtte mange få mat og medisiner av hjelpeorganisasjoner, som Norsk Folkehjelp og deres partnerne for å overleve. Stengning av skolene under pandemien har vært en ekstra risikofaktor for de unge. Når familiene har manglet inntekter øker faren for at barn blir truet eller lokket til å bli soldater. Gjennom informasjonsmøter har Yazda nådd fram til familier med barn som enten har vervet seg eller vurdert å gjøre det. Etter møtene var det mange av dem som sa at de hadde ombestemt seg. Mange av barna sa at de ikke lenger var villig til å jobbe for paramilitære grupper.

Historie fra virkeligheten: Hanaa

En annen som har fått hjelp av Yazda er Hanaa. Da IS kom til Sinjar, flyktet hun og foreldrene hennes opp i fjellene. Der levde de nesten uten mat og vann. Etter noen uker ble familien likevel bortført av IS. Etter ni måneder i fangenskap klarte de å flykte. Da Yazda møtte Hanaa led hun av sterk angst og depresjon, og følte seg isolert. Hun ble bedre gjennom den psykologiske hjelpen hun fikk. Yazda hjalp henne med å få kontakt med det juridiske hjelpeteamet, som klarte å skaffe henne papirer på irakisk statsborgerskap. Gjennom programmet fikk hun også tilgang til kurs i engelsk og datakunnskap.

Les mer om jesidiene som folkegruppe

Må sikres et levebrød

barn utenfor skolen känke.jpg

Yazda har fulgt opp en gruppe på 14 barn som har blitt kontaktet av en paramilitær gruppe og enten gått med på å slutte seg til den eller avslått. Barna ble intervjuet i november og desember 2020. Barna er mellom 10 og 18 år gamle – seks gutter og åtte jenter. De fleste av dem bor i Sinjar by, resten i leirer eller landsbyer rundt Sinjar. De fleste kommer fra familier uten inntekter. Ingen av barna kjente de personene som forsøkte å verve dem fra før. Åtte av ti av ververne var kvinner. Ingen av barna som hadde avslått å være med sa at militsen hadde laget problemer for dem av den grunn. Ingen av barna ville vurdere å slutte seg til slike grupper om de skulle bli kontaktet igjen, men alle understreket at det må gjøres mer for å gi familiene en alternativ mulighet til å skaffe inntekter enn å la barna slutte seg til paramilitære grupper.

Visste du at..

…vårt internasjonale arbeid ikke mottar offentlig støtte? Som medlem går din kontingent blant annet til arbeidet for å styrke minoriteters rettigheter.