Hopp til hovedinnhold

Frokostmøte: hatefulle ytringer vs ytringsfrihet

Med mål om en mindre polarisert debatt om ytringsfrihet lanserer vi boka Ingen frihet uten ytringsfrihet.
Nyheter Ytringsfrihet

Hvordan motarbeide hatefulle ytringer, uten å begrense ytringsfriheten?

27 stemmer med ulik bakgrunn, standpunkt og med bred politisk og verdimessig tilhørighet, har bidratt med hvert sitt unike perspektiv i boka. Endelig er de samlet mellom to permer, og vi ønsker velkommen til en digital panelsamtale om ytringsfrihetens rammer, om hva som truer ytringsfriheten og om hvem som ofte rammes ekstra hardt når den innskrenkes.

Boka er et samarbeid mellom Human-Etisk Forbund og Humanist Forlag. Du kan bestille boka allerede nå, og dersom du er medlem av Human-Etisk Forbund får du 25% rabatt. 

Se opptak av frokostmøte her: 

(Arrangementet begynner etter 10 min. og 27 sek. i videoen.)

Ingen frihet uten ytringsfrihet

Fire av dem som har bidratt i boken, diskuterer i dette frokostmøtet ytringsfrihetens dilemmaer:

  • Kjersti Løken Stavrum leder Stiftelsen Tinius og er styreleder i Norsk Pen. Tidligere journalist og redaktør. Nylig ble hun oppnevnt av regjeringen til å lede Ytringsfrihetskommisjonen, med oppdraget “å utrede rammene for ytringsfrihet i Norge i dag”. Stavrum er utdannet statsviter, og har tidligere vært generalsekretær i Norsk Presseforbund.
  • Dana Manouchehri er generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering, mangfold), som jobber med å bygge broer mellom minoritets- og majoritetsbefolkningen og fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet. Hun er utdannet innen juss, velferd og sikkerhetsledelse.
  • Sylo Taraku er rådgiver i Tankesmien Agenda, hvor hans primære fagområder er innvandring, integrering, populisme, islam og ekstremisme. Han er udannet statsviter og tidligere generalsekretær i LIM. Taraku har gitt ut bøkene Frihetskampen i islam (2019), Balkanisering av Europa (2018) og Innvandringsrealisme (2016).
  • Lars H. Fr. Svendsen er professor ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Universitet i Bergen, og er tilknyttet den liberale tankesmien Civita. Han har gitt ut en rekke bøker, blant annet Løgnens filosofi (2020), Å forstå dyr (2018) og Frihetens filosofi (2013). Bøkene hans er oversatt til 29 språk.

Begrenser vi ytringsfriheten for noen, begrenser vi den for alle. Derfor må vi forsvare retten til å ytre, selv når vi forakter ytringen. 

Det betyr ikke at vi ikke kan reagere. Vi setter – på godt og vondt – grenser for det akseptable gjennom sosiale sanksjoner. Men disse sanksjonene må ikke bli så kraftige og omfattende at mange skremmes til taushet.  Hvordan kan vi bekjempe hatefulle ytringer, uten å bryte ytringsfriheten?

  • Danby Choi, samfunnsdebattant og sjefredaktør i kulturmagasinet Subjekt, leder samtalen. Han har vært sjefredaktør og ansvarlig utgiver siden oppstarten av Subjekt i 2012 og har en bachelorgrad i journalistikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Choi var tidligere kunstanmelder i Aftenposten og spaltist i Dagbladet.

Les mer om ytringsfrihet her.