Hopp til hovedinnhold

Ungarsk ateist mistet jobben etter kritisk blogginnlegg om dåp

I innlegget kritiserer han praksisen ved å døpe barn. Oppsigelsen av Békés føyer seg inn i en svært urovekkende trend der kristne «familieverdier» brukes instrumentelt for å kneble meningsmotstandere og innskrenke grunnleggende rettigheter i Europa.
Nyheter Internasjonalt arbeid

BekesGaspar_fb2_focuspointcut_600100010017876059322033x31410001045197740112994.jpgGáspár Békés mistet jobben på grunn av et kritisk blogginnlegg om dåp. 2. februar ble den ungarske ateisten Gáspár Békés sagt opp fra sin stilling som klimaekspert ved ordførerens kontor i Budapest. Békéser medlem av det Ungarske Ateistforbundet, som er å regne som Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Ungarn. 

Det begynte å sirkulere nyheter om en bloggpost han skrev i 2018, der han kritiserte praksisen med å døpe babyer. I blogginnlegget argumenterer Békés for at dåp burde avskaffes, og kaller praksisen både grunnlovsstridig og forbudt i henhold til folkeretten. Beslutningen om å gi Békés sparken kom etter at lederen for Kristen-Demokratene (det minste koalisjonspartiet i Orbans regjering) Zsolt Semjén anklaget Békés for «anti-kristent patologisk hat». 

Har mottatt drapstrusler

Etter at han fikk sparken har Gáspár Békés mottatt drapstrusler, sjikane og krenkende kommentarer i sosiale media. Dagen før han fikk sparken gikk Budapests ordfører ut med en offisiell reprimande mot ham der han distanserte seg fra Békés uttalelser 

Vi er dypt bekymret over utviklingen vi observerer i enkelte europeiske land, der sosialt konservative, såkalte “kristne familieverdier”, brukes instrumentelt for å kneble meningsmotstandere og innskrenke grunnleggende rettigheter, sier internasjonal fagansvarlig i Human-Etisk Forbund Ina Mossin, og fortsetter:

– I dette tilfellet fratas Gáspár Békés sin ytringsfrihet, men konsekvensene er langt større. I det øyeblikket enkeltpersoner fratas sin frihet til å ytre seg kritisk til rådende normer og oppfatninger er i prinsippet ingen frie. 

Gjennom vår internasjonale paraplyorganisasjon Humanists International jobber Human-Etisk Forbund for å fremme tros- og ytringsfrihet i Europa og verden for øvrig.