Hopp til hovedinnhold

Ungarsk ateist mistet jobben etter kritisk blogginnlegg om dåp

I innlegget kritiserer han praksisen ved å døpe barn. Oppsigelsen av Békés føyer seg inn i en svært urovekkende trend der kristne «familieverdier» brukes instrumentelt for å kneble meningsmotstandere og innskrenke grunnleggende rettigheter i Europa.
Nyheter Internasjonalt arbeid

BekesGaspar_fb2_focuspointcut_600100010017876059322033x31410001045197740112994.jpgGáspár Békés mistet jobben på grunn av et kritisk blogginnlegg om dåp. 2. februar ble den ungarske ateisten Gáspár Békés sagt opp fra sin stilling som klimaekspert ved ordførerens kontor i Budapest. Békéser medlem av det Ungarske Ateistforbundet, som er å regne som Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Ungarn. 

Det begynte å sirkulere nyheter om en bloggpost han skrev i 2018, der han kritiserte praksisen med å døpe babyer. I blogginnlegget argumenterer Békés for at dåp burde avskaffes, og kaller praksisen både grunnlovsstridig og forbudt i henhold til folkeretten. Beslutningen om å gi Békés sparken kom etter at lederen for Kristen-Demokratene (det minste koalisjonspartiet i Orbans regjering) Zsolt Semjén anklaget Békés for «anti-kristent patologisk hat». 

Har mottatt drapstrusler

Etter at han fikk sparken har Gáspár Békés mottatt drapstrusler, sjikane og krenkende kommentarer i sosiale media. Dagen før han fikk sparken gikk Budapests ordfører ut med en offisiell reprimande mot ham der han distanserte seg fra Békés uttalelser 

Vi er dypt bekymret over utviklingen vi observerer i enkelte europeiske land, der sosialt konservative, såkalte “kristne familieverdier”, brukes instrumentelt for å kneble meningsmotstandere og innskrenke grunnleggende rettigheter, sier internasjonal fagansvarlig i Human-Etisk Forbund Ina Mossin, og fortsetter:

– I dette tilfellet fratas Gáspár Békés sin ytringsfrihet, men konsekvensene er langt større. I det øyeblikket enkeltpersoner fratas sin frihet til å ytre seg kritisk til rådende normer og oppfatninger er i prinsippet ingen frie. 

Gjennom vår internasjonale paraplyorganisasjon Humanists International jobber Human-Etisk Forbund for å fremme tros- og ytringsfrihet i Europa og verden for øvrig. 

Les mer om vårt internasjonale arbeid

Alltid på vakt

Glemir er en 20 år gammel humanist og psykologistudent fra Filippinene. Hun begynte å ta avstand fra den dominerende katolisismen allerede i ung alder. Selv om grunnloven slår fast at Filipinene er et sekulært land, har den katolske kirken et svært tett forhold til staten, og den katolske kirkens innflytelse på samfunnet og landets lover er sterk. Det gjør det vanskelig å være humanist.

– De fleste vet ikke at de har et valg

W er en 25 år gammel syrisk humanist. Han bor i Damaskus, hvor han jobber som kvalitetssikringsspesialist i en internasjonal bedrift. Han anser seg selv som en vanlig person, men må skjule livssynet sitt for de aller fleste rundt ham.

Ber Norge om å evakuere særlige utsatte grupper fra Afghanistan

: Den humanitære krisen i Afghanistan er et faktum. Etter 20 år er Talibans brutale regime igjen ved makten. Human-Etisk Forbund ber nå norske myndigheter evakuere særlig utsatte grupper fra Afghanistan: menneskerettighetsforsvarere, LHBTQ+, ikke-troende og religiøse minoriteter.

Jesidienes vei tilbake til samfunnet

I 2014 forsøkte IS å begå folkemord på den lille livssynsminoriteten jesidiene. Tusenvis av jesidier ble drept, tatt til fange eller drevet på flukt. Gjennom vårt samarbeid med Norsk Folkehjelp og deres lokale samarbeidspartner Yazda har HEF jobbet for at jesidiene har kunnet ta livene sine tilbake. Pandemien har gjort en allerede utsatt gruppe enda mer sårbar.
Se alle