Hopp til hovedinnhold

Her blir det navnefest for første gang etter initiativ fra mor

Da det ble for langt for familien å reise til Tromsø for å delta på Humanistisk navnefest, fikk Johanne Pettersen Elvestad en idé. Nå skal Petter (4 mnd) delta på den første navnefestseremonien i Nordreisa.
Nyheter Nyheter Troms Navnefest

Denne saken ble først omtalt i Framtiden i Nord.

Ønsket en markering

For fire måneder siden kom lille Petter til verden. Familien som nå har blitt fire, holder til på Storslett i Nordreisa. Foreldrene Jan-Egil Johansen og Johanne Pettersen Elvestad ønsket å markere at de har fått et nytt familiemedlem, men hadde ikke behov for at det skulle ligge noe religiøst i bunn.
– De fleste i Nordreisa velger å døpe barnet sitt. Det var hverken noe jeg eller min samboer hadde behov for å gjøre. Jeg har tidligere vært i Humanistiske navnefester til mine tantebarn, noe jeg opplevde som en flott feiring av barna. Slik kom vi inn på ideen om navnefest, forteller Johanne.

Jeg har vært i navnefester til mine tantebarn, noe jeg opplevde som en flott feiring av barna. Slik kom vi inn på ideen.

Det har ikke vært arrangert navnefester i Nordreisa før, og Johanne og familien måtte i utgangspunktet reise til Tromsø for å kunne delta på seremonien.
– Vi ble enige om at en kjøretur på tre og en halv time ble for langt for en baby. Det var også litt mye å be resten av familien om å reise helt til Tromsø.


En spennende tanke

Paret slo derfor tanken fra seg. En liten stund senere leste Johanne om at Human-Etisk Forbund oppfordrer til å ta kontakt dersom det ikke arrangeres navnefest der man bor.
– Da jeg tok kontakt fikk jeg svar om at det var en spennende tanke, og at det kunne bli aktuelt å arrangere navnefest samme dag som konfirmasjonsseremonien skal stå i Nordreisa.

I august fikk Johanne beskjed om at det blir navnefestseremoni på kulturscenen i Nordreisa 3. oktober. Flere foreldre ønsket å ta del i tilbudet, og nå skal tre barn ha sin navnefest denne dagen.
– Vi ble veldig glade da vi hørte at vårt initiativ fører til den første navnefesten i Nord-Troms. Vi gleder oss til navnefesten, og håper det blir en fin og høytidelig markering av det nye medlemmet i familien, sier Johanne.

Monica rund2.jpgAvdelingsleder Monica Kvaal er glad for at de frivillige kunne snu seg rundt og lage navnefestseremoni i Nordreisa.
Frivillige gjør det mulig

Leder for Human-Etisk Forbunds avdeling i nord, Monica Kvaal er klar på at det var Johannes initiativ som førte til at Nordreisa nå får sin første navnefest.
– Humanistisk navnefest er et landsdekkende tilbud, og vi ønsker å strekke oss langt for å møte det behovet som er. Det er flott at foreldre selv tar initiativ, og så har vi engasjerte og gode frivillige som gjør det hele mulig.

Humanistisk navnefest er et landsdekkende tilbud, og vi ønsker å strekke oss langt for å møte det behovet som er.

Humanistisk navnefest markerer at et barn er født, har fått et navn og blir en del av samfunnet vårt.
– Vi ønsker barnet velkommen til samfunnet, og setter sammen en høytidelig seremoni med musikalske innslag, dikt og en hovedtale som er skrevet spesielt til barna på seremonien. Det er en av våre viktigste og mest betydningsfulle oppgaver, sier Kvaal.

 

Tenker du på navnefest? Les mer og bestill her.