Hopp til hovedinnhold

Friheten til å elske er truet

Tidligere denne måneden ble en ung mann brutalt banket opp i Oslo, av gjerningsmenn som ga tydelig uttrykk for at legningen hans provoserte dem til å utøve volden. Offeret, 22 år gamle Raul, så aldri ansiktene på voldsutøverene. Han forteller at han ikke har hatt krefter til å anmelde og potensielt gå gjennom en sak som ikke fører til noe.
Skrevet av Marit Øimoen - kommunikasjonssjef Nyheter Frihet og selvbestemmelse HEF i media Internasjonalt arbeid

Marit-Oimoen2.jpgKommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Marit Øimoen, skriver om kampen for alle menneskers rett til frihet.

I august ble en annen ung mann utsatt for et lignende angrep. Edvin, også 22 år, var på vei hjem fra fadderfest da han ble ble trakassert og slått ned på bussen. Ingen av de andre passasjerene reagerte, heller ikke etter at angriperne forlot bussen. «

Jeg er ikke overrasket», sa han til Dagbladet. «De fleste av mine skeive venner har opplevd det samme». Edvin har anmeldt saken. 

Økende trend med hatkriminalitet

Oslo-politiets satsning på hatkriminalitet har ført til en kraftig økning i anmeldelser. 1 av 5 anmeldelser er knyttet til offerets legning. Politiet vet ikke om økningen i anmeldelser representerer en økning i faktiske tilfeller, men de antar at mørketallene er høye. Rauls forferdelige opplevelse kan bli en del av denne ikke-registrerte statistikken.  

Norge er blant landene som rangeres som aller friest å leve i, uavhengig av legning. «Bare» seks prosent av nordmenn mener homofile ikke skal ha rett til å elske den de vil. Samtidig sier 1 av 5 at de synes det er ubehagelig å se homofile klemme eller kysse, ifølge en undersøkelse fra Amnesty. 

"Homo- og transfrie soner"

Løfter vi blikket litt, ser vi farlige holdninger og tendenser også utenfor Norges grenser. I vårt europeiske nabolag strammes LHBT-personers frihet kraftig inn. Aller verst er det kanskje i Polen, der 100 kommuner har erklært seg for «homo- og transfrie soner». Flere mennesker ble arrestert og utsatt for politivold under demonstrasjoner mot LHBT-fiendtlighet i Warszawa i august. Det var det kristenkonservative og høyreorienterte regjeringspartiet «Lov og rettferdighetspartiets» korstog mot LHBT-personer, det ble demonstrert mot.   

Den ekstreme fiendtligheten mot LHBT i Polen er sjokkerende, og i går kom meldingen om at Norge vil stoppe overføringen av EØS-midler til kommuner som har erklært seg som såkalte «LHBT-frie soner». Det er et viktig signal til de 49 prosent av polakkene som ikke stemte på det regjerende partiet ved valget i høst. 

DemonstrasjonPolen2.jpg

Den sjokkerende menneskefiendtlige utviklingen brer om seg. Eøkende mengde offentlig hatprat registreres, fra politiske og religiøse ledere, i mange land utover Polen. EU-finansierte Rainbow Europe varsler i sin rapport om LHBT-personers levekår 2020, om at offentlig hatprat mot denne minoriteten vokser i land som Tsjekkia, Finland, Hellas, Ungarn, Portugal, Spania og Tyrkia. 

De siste ukers hendelser viser at vi ikke kan lene oss tilbake og lukke øynene for at hatprat og hatkriminalitet mot homofile foregår rett foran oss, i våre gater, i våre kommentarfeltI kampen for alle menneskers frihet til å være seg selv, kan vi ikke hvile. Alle vi som har frihet til å elske den vi vil og velge hvordan vi vil leve våre liv, må stå opp for dem som er i ferd med å miste denne retten. 

Vil du lese mer om historien til Edvin?