Hopp til hovedinnhold

– Viktigere enn noen gang å være meg selv

Edvin ble skallet ned av en som ikke likte legningen hans. – Det har tent en flamme i meg. Nå har jeg virkelig lyst til å bekjempe hatkriminalitet, sier han.
Nyheter

Det har gått seks uker siden 22-år gamle Edvin Eriksen ble skallet ned på en buss i Oslo. Han var ute og koste seg med vennene sine, iført en regnbueglorie. Glorien og legningen hans var så provoserende for dem han møtte på bussholdeplassen den kvelden, at det endte med at Edvin måtte sy fire sting i ansiktet. Siden den gang har han fått over 10 000 støttemeldinger, og vært i møte med ordføreren i Oslo for å komme med innspill til tiltaksplan mot hatkriminalitet.


Venter på dato for rettssaken

Politiet har nå tatt ut tiltale mot to personer som var på bussen med Edvin 22. august. Den ene utførte volden og den andre ropte hatefulle ytringer mot han.

– Jeg syns det er veldig viktig at ikke bare volden får konsekvenser, men at det også blir reist tiltale mot personen som kom med hatefulle ytringer. Ord er også kraftige våpen, sier Edvin.

Edvin vil rose politiet som har tatt saken hans på alvor, og fulgt han nøye opp i tiden etter hendelsen. Han regner med å få en dato for rettssaken veldig snart, og håper at retten dømmer de tiltalte til fengselsstraff.

– Det er viktig å vise at denne typen handlinger får konsekvenser, både for personer som er tilbøyelig til å kunne begå hatkriminalitet, samt overfor de som blir utsatt for det, sier han.

10 000 støtteerklæringerEdvin 400x600.jpgDenne plakaten hang på alle t-banestasjoner i Oslo. Det førte til at flere kom bort til Edvin og viste sin støtte.

Edvin beskriver tiden etter voldshendelsen som en eksplosjon.
– Jeg føler at dette har sendt et lite jordskjelv gjennom landet, og fått folk til å åpne øynene sine for at dette skjer i Norge i 2020.

Jeg føler at dette har sendt et lite jordskjelv gjennom landet, og fått folk til å åpne øynene sine for at dette skjer i Norge i 2020.

– Etter den kvelden hvor jeg ble slått ned har jeg mottatt over 10 000 meldinger. Jeg får dessverre ikke svart alle, men jeg har gått gjennom alle, og har ikke sett en eneste negativ kommentar. Det er bare støtte og masse kjærlighet. Folk som har sett plakatene av meg på t-banen har kommet bort og vist sin støtte, og da får jeg lyst til å gi dem en klem! Men det får bli en symbolsk koronaklem, smiler Edvin.

Jan Thomas har også uttrykt sin støtte til Edvins sak. Kjendisstylisten har via sine plattformer bidratt til å øke kjennskapen om at LHBT+-personer blir utsatt for vold. I den aktuelle Tv-serien «Jan Thomas sitt liv» vier han en av episodene til dette temaet, hvor Edvin er med og forteller sin historie.

Krever faktiske tiltak mot hat og hatkriminalitet

Etter hendelsen på bussen ble Edvin og en venn, som også har vært utsatt for hatkriminalitet, invitert til et møte for å komme med innspill til hvordan Oslo kan bli en tryggere by å bo i, for alle. Med på møtet var ordføreren i Oslo, Marianne Borgen, leder i helse- og sosialutvalget i Oslo, Aina Stenersen, og Jon Reidar Øyan, helse- og sosialpolitisk talsperson for AP i Oslo Bystyre. Sistnevnte leder nå en arbeidsgruppe som skal ivareta LHBT+-personer i Oslo.

– Vi fikk lov til å komme med våre meninger og innspill til tiltaksplanen, som består av ca. 32 tiltak. Jeg fikk inntrykk av at de var veldig på ballen, og virkelig hadde lyst til å gjøre en endring. Så nå er det bare å fortsette å henge over skuldrene til politikerne, og sørge for at de faktisk gjennomfører disse tiltakene, sier Edvin bestemt.

Nå er det bare å fortsette å henge over skuldrene til politikerne, og sørge for at de faktisk gjennomfører disse tiltakene.

Å elske er en menneskerett

Natten på bussen har satt en støkk i Edvin. Han beskriver det som noe han antagelig må bære med seg resten av livet, men når det er sagt vil han ikke la seg stoppe.
– Da jeg ble slått ned gikk jeg kun med en regnbueglorie, nå vil jeg kle meg i pride-fargene fra topp til tå! Hvis jeg slutter å gå med regnbueflagg eller å holde hender med en av samme kjønn, så blir det på en måte som om haterne vinner. Det er viktig å vise at vi ikke lar oss stoppe, fordi å elske er en menneskerett, avslutter han.