Hopp til hovedinnhold

Var gravid da ektemannen ble arrestert

I den tiden Mubarak Bala har vært arrestert har han blitt far for første gang. Nå er det 180 dager siden Bala ble arrestert for blasfemi, og og ingen vet enda hva slags behandling han kan vente seg av rettsvesenet i Nigeria. I verste fall kan det ende med døden.

Mubarak Bala wife.jpgAmbassadør Jens-Petter Kjemprud møtte kona til Mubarak Bala, Amina Ahmed, og deres sønn for å vise at internasjonale myndigheter engasjerer seg i saken hans. I april ble lederen for den nigerianske humanistorganisasjonen, Mubarak Bala, arrestert i sitt hjem, angivelig for å ha brutt landets blasfemilov. Siden den gang har han sittet i arrest, med svært begrensede muligheter til kontakt med omverdenen. Faktisk gikk det hele 163 dager før man fikk første livstegn fra ham. 

–  Balas kone, Amina Ahmed, er meget sterk, uredd og imponerende, forteller Jens-Petter Kjemprud. Han har i mange år vært Norges ambassadør til Nigeria, og møtte Balas kone tidligere i høst.  Å møte henne var en viktig del av strategien for å bedre situasjonen for Bala forteller han.

–  Det var i seg selv et poeng for meg å møte Balas kone, for å vise nigerianske myndigheter at det internasjonale samfunn følger saken tett. 

Etterlengtet livstegn

Amina Ahmed  har jobbet iherdig for å få kontakt med sin mann, noe hun endelig har oppnådd, både via eget nettverk og støttespillere.

–  Hun er naturlig nok veldig bekymret, men glad for endelig å ha fått livstegn fra sin mann. Å leve i uvissheten om hvor han var, og om han var i live, var en sterk påkjenning for henne, men hun trodde hele tiden sterkt på at han skulle være i live, forteller Kjemprud.

Nå satses alt på at advokaten skal få forbedre Mubaraks forsvar og at saken skal behandles i en rettferdig rettssak.

Vanskelig for humanister i Nigeria

Kjemprud, som tidligere hadde ansvaret for norsk innsats og i og samarbeid med Nigeria beskriver situasjonen for humanister og ateister i Nigeria som svært krevende. Det gjelder særlig i de delene av landet hvor Sharia-lovgivning praktiseres. Pengeoverføringer fra Saudi Arabia til Nigeria har ført til en sterk påvirkning vekk fra den tidligere liberale sufi tradisjonen i landet, mot en konservativ wahabisme. 

–  Denne sneversynte islamske tenkningen har ført til alvorlige konflikter mellom de myndighetene som nå er under wahabistisk innflytelse og kristne og sjiamusmlimer, samt forfølgelse av humanister og ateister, sier Kjemprud. 

Avgjørende med internasjonalt press

Tyngden av et samlet internasjonalt press mot nigerianske myndigheter kan bli avgjørende for Balas skjebne, tror Kjemprud. Særlig viktig er det å sikre sikre at rettssaken blir ført for en sekulær domstol, ikke en sharia domstol.

–  Vi har samarbeidet med andre europeiske land i EU kretsen for å holde oppe presset mot myndighetene, og vi har fra norsk side tatt saken opp på høyeste hold med sikkerhetsmyndighetene. Vi har dessuten hatt kontakt med Amnestys nigerianske avdeling, som følger saken tett, samt den nasjonale Menneskerettighetskommisjonen som også engasjerer seg.

Nylig sendte lederne i de svenske, danske og norske humanistorganisasjonene et brev til den Nigerianske ambassaden i Stockholm. I brevet krever de blant annet at Balas menneskerettigheter må ivaretas, og at han må få anledning til å snakke med sine advokater. Les brevet i sin helhet her.