Hopp til hovedinnhold

Hva gjør en humanistisk vigsler?

Benedikte Nyborg Mæland er bare 34 år, men allikevel har hun sett mer kjærlighet enn de fleste. Som humanistisk vigsler har Benedikte viet flere par, og med det fått et unikt innblikk i ulike kjærlighetsforhold.
Nyheter Vigsel

Livet består av menneskemøter. For Benedikte er menneskemøtene den aller viktigste motivasjonsfaktoren ved det å være vigsler. Det å gifte seg er et stor og betydningsfullt valg, og for Benedikte er det å være med på en dag fylt av kjærlighet stort.

– Noe av det fineste med å være vigsler for Human-Etisk Forbund er at jeg får mulighet til å være en del av lykken til et par og få et innblikk i deres kjærlighetsliv. 

Benedikte er en av 157 vigslere i Human-Etisk Forbund. Forbundet har vigselsrett over hele landet, og par som ønsker å vies humanistisk møter vigslere som Benedikte når de skal gifte seg. 

linke final.jpg

Skal du gifte deg? Les mer om Humanistisk vigsel her. 

linke final.jpg

– Jeg har så mange nydelige historier. Jeg elsker å studere parene. Studere hvordan de ser på hverandre, hvordan blikkene deres møtes og hvordan de viser sin kjærlighet for hverandre. 

Benedikte Nyborg Mæland_ humanistisk vigsler.jpgTalen til brudeparet skal romme alt det et kjærlighetsforhold rommer. Foto: Marvin Emil

En vigsler kommer tett på kjærligheten

– Jeg er veldig glad i den relasjonelle biten. Det å skape en relasjon med paret i forkant av vielsen er viktig for at vår felles opplevelse skal bli fin, forteller Benedikte.

Det bærende elementet i en humanistisk vigsel er den personlige talen vigsleren holder til paret, og den skrives aldri på slump. 

– Jeg bruker mye tid i min første samtale med paret på å skape god kontakt mellom oss. Ved å stille gode spørsmål og lytte aktivt kommer jeg tett på paret, og får et unikt innsyn i deres kjærlighetsliv. 

De innledende samtalene legger grunnlag for talen vigsleren skriver til paret. Talen handler om parets kjærlighetsreise som har ført dem dit de er på den store dagen - medgang og motgang, ulikheter og likheter. 

Alt et kjærlighetsforhold rommer skal med. 

– Jeg etterspør gjerne om paret har noen diktere, sanger eller filosofer de liker, sånn at jeg kan putte inn et ord eller et sitat som har spesiell verdi for dem. 

Forberedelse før bryllupet er viktig

Benedikte Nyborg Mæland_ humanistisk vigsler2.jpgFoto: Marvin EmilDet er viktig for Benedikte å forberede paret på hva seremonien går ut på. En kjøreplan blir laget, og Benedikte blir som en slags prosjektleder for seremonien. På denne måten blir det mindre stress knyttet til selve vielsen, og parene kan fokusere på å glede seg. 

– Jeg kan ikke få sagt nok til paret hvor viktig det er å ta inn alle de små øyeblikkene, og kjenne på tilstedeværelsen i dagen. Det går så innmari fort at du rekker nesten ikke tenke, sier Benedikte.