Hopp til hovedinnhold

Årets første Fri Tanke i postkassa

I disse dager kommer årets første nummer av medlemsmagasinet Fri tanke i postkassen til medlemmer av Human-Etisk Forbund. Dette nummeret ble planlagt og produsert før koronaviruset påvirket all virksomhet i Norge.

fritanke1_2020.jpgDette kan du lese om i årets første utgave

I magasinet møter du mennesker som har fått føle religionens negative følger på kroppen – både i Norge og i Iran – og mennesker som reflekterer rundt hvordan en humanistisk og konstruktiv religionskritikk bør utøves, du får en gjennomgang av religionskritikkens idehistorie og en titt på verdens første karikaturtegning, et utdrag av en ny tegneserie «Blasfemi» og et reisebrev fra en dansk humanists reise blant afrikanske humanister.

Les medlembladet digitalt her. 

Denne gangen er gjennomgangstema religionskritikk, noe som også gjenspeiles på forsiden. Fri tankes faste og eminente illustratør, Bente «Miss Boo» Jørgensen, har her tatt utgangspunkt i hvordan en dyrecelle fungerer.

Hva forestiller illustrasjonen på forsiden? 

Cellen er byggematerialet vi alle består av og grunnlaget for alt liv – og et fint bilde på hvordan religionskritikken er bygd opp: Cellekjernen består av menneskelige fritenkere, det vil si hodene deres – de utgjør kjernen.

Cellekjernen er kontrollsenteret i cellen. Rundt finner vi alle delene som er nødvendige i en fritenkers biologi, disse er alle del av en større helhet og passerer inn og ut av kjernen gjennom porene i membranen.

Jeg liker at cellemembranen ikke er lukket. Den har porer der stoffer slippes inn og ut. Det er et fint bilde på fritenkerbevegelsen. Hodene i kjernen blir også symboler for en rekke tanker om hvorfor vi bør ha religionskritikk. –Miss Boo

Det handler om evnen til å se ting fra mange ulike vinkler, til å utforske mange ideer, til å tenke fritt, til å stille spørsmål og bruke kunnskap og vitenskap til å skape utvikling. I kjernen er menneskene – mennesket i sentrum.