Hopp til hovedinnhold

Mener Bala er i livsfare

Etter at Mubarak Bala, lederen av The Humanist Association of Nigeria, ble arrestert for blasfemi, har det kommet sterke reaksjoner. Elvis Chi Nwosu håper at flere vil engasjere seg for hans løslatelse.

Mubarak Bala ble arrestert for blasfemi 28. april. Det internasjonale humanistmiljøet har jobbet for å spre informasjon om saken og samle inn penger til juridisk bistand. I følge lederen av Humanist International, Gary McLelland, har Bala blitt flyttet fra sin hjemby Kaduna til den shariapraktiserende delstaten Kano.

Et livsfarlig stedElvis Nwosu.jpgElvis Chi Nwosu er leder for African Cultural Awareness in Norway, og er fra Nigeria.

Elvis Chi Nwosu er kulturtolk og leder av African Cultural Awareness in Norway. Han kommer fra Nigeria, og har god kjennskap til forholdene i landet. 

– Det faktum at Bala har blitt flyttet til delstaten Kano i Nord-Nigeria, tyder på at han er i stor fare. Sharialovgivning praktiseres ved domstolen i Kano, og så lenge han holdes arrestert der er det vanskelig å garantere for hans sikkerhet.

Områdene rundt Kano har vært utsatt for handlingene til terroristorganisasjonen Boko Haram. Nwosu og McLelland er helt enige om at det er et livsfarlig sted for Bala.

– Mubarak Bala står i fare for å bli dømt til døden dersom han blir funnet skyldig, sier Nwosu.

Internasjonalt engasjement hjelpernigerian-woman-acquited-1-1-218x300.jpgSaken til Amina Lawal fra Nigeria fikk internasjonal oppmerksomhet da hun ble dømt til døden etter landets sharialovgivning.

Det er langt fra første gang noen står i fare for å miste livet som følge av den strenge sharialovgivningen i Nord-Nigeria. Nwosu trekker frem saken til Amina Lawal, en 30 år gammel muslimsk kvinne som ble dømt til døden for å ha født et barn etter at hun ble skilt. Mannen hun utpekte som faren til barnet benektet å ha hatt et seksuelt forhold til henne. Hun skulle steines til døde, men takket være internasjonalt engasjement ble livet hennes reddet. 

Nigeriansk grunnlov garanterer teoretisk ytringsfrihet, men lar samtidig delstater opprette sharia-domstoler, og disse kan straffe blasfemi med døden. Derfor er det ifølge Nwosu meget farlig å vise manglende religiøs sensitivitet i Nord-Nigeria.

– I snart 12 år har Boko Haram påført lidelser i denne delen av landet. 1,6 millioner mennesker har blitt fordrevet fra sine hjem. Mange har blitt drept og unge jenter har blitt bortført på grunn av den voldelige ekstremistiske ideologien til terrororganisasjonen, sier Nwosu.

Religiøs intoleranse hindrer fremskritt 

Religiøs fundamentalisme er en utfordring for Nigeria. Både innen islam og kristendommen finner man eksempler på fundamentalistiske samfunn i landet. Nwosu forteller om kirkesamfunn som oppfordrer til hat mot homofile, og mot andre som tror annereldes eller som ikke tror. Faktabok_Bala.jpg

– Det er ingen tvil om at religiøs intoleranse er et sentralt element som hindrer fremskritt og utvikling i Nigeria, fastslår Nwosu.

Han håper at flere vil jobbe for at landet skal få reell religionsfrihet, og at det kan etableres respekt for annerledes-troende og ikke-troende.

Nwosu har tro på at press fra internasjonalt hold kan hjelpe Balas sak.

– Nå er det viktig at alle som er forkjempere for ytrings- og religionsfriheten engasjerer seg i Mubarak Balas sak.

 

Vil du engasjere deg i saken til Mubarak Bala? Signer oppropet for hans løslatelse her.