Hopp til hovedinnhold

Avlyse bryllupet? Sjekk hva dette paret gjorde

Lene Bergan og Sverre Kolstø giftet seg humanistisk på dagen 20 år etter at de møttes. Men bryllupet ble ikke avholdt helt etter planen. Gjestene satt nemlig i hver sin stue og fulgte vielsen på livestream.
Nyheter Vigsel

Lene og Sverre.jpgLene og Sverre ble mann og kone etter 20 år som kjærester. Foto: Per-Åge EriksenLene og Sverre hadde hele våren et håp om at de kunne gjennomføre sitt etterlengtede bryllup. De forberedte seg på en begrenset gjesteliste, men da stedet for vielsen også ble stengt, kom sjokket og fortvilelsen.
– Etter 20 år skulle vi endelig bli gift, og så stenger Norge. Heldigvis er vi begge løsningsorienterte mennesker, så vi begynte ganske raskt å tenke alternativt, sier paret.

De var lenge inne på tanken om å kun signere papirene på dagen i stillhet, og så ta seremoni og fest senere. Men Lenes mor er kreftsyk, og de ønsket at mor skulle få oppleve å se sin datter stå brud. Så da falt valget på bryllup - og alle skulle få være med!

En spesiell opplevelse for gjestene

Da det var bestemt at bryllupet skulle gjennomføres likevel, begynte ideene å utvikle seg.
– Tanken om å livestreame bryllupet kom først, men vi ønsket i tillegg å skape engasjement hos gjestene. Vi ville at dette skulle bli en spesiell opplevelse for dem også, ikke bare for oss.

Paret tok utgangspunkt i den opprinnelige kjøreplanen for bryllupet, og overførte den til ting de kunne bruke for å lage en bryllupsfeiringspose, med det som trengs for å sikre en interaktiv opplevelse for familie og venner.

Lene og Sverre fylte bryllupsfeiringsposen med:Bryllupspose min.jpgGjestene fikk seg en overraskelse da de fikk denne posen levert på døren.

  • Program for seremonien (i lukket konvolutt som skulle åpnes ved seremonistart).
  • Konfettikanoner som kunne skytes mot skjermen ved utmarsj.
  • En flaske med bobler til å skåle med mot slutten av vielsen.
  • Sjokolade og drops med navn og dato på.
  • Egendesignede gledeståreservietter.
  • Et blankt kort, samt en ferdig adressert og frankert konvolutt så gjestene kunne skrive sin hilsen som senere kunne limes inn i gjesteboken.

– Tanken var hele tiden at gjestene skulle føle seg godt ivaretatt, og at de skulle få en følelse av å være en aktiv del av det hele, på tross av avstanden. Derfor spurte vi også om de kunne ta bilder av seg selv mens de feiret på sin måte, slik at vi kunne lime dem inn i bryllupsalbumet.

Øyeblikkelig kjemi

Året er 2000. Lene og Sverre møtes på Parkbiografen i Skien. På den tiden var Sverre en av driverne der, og Lene ble med en av hans ansatte på fest.
– Det oppsto øyeblikkelig kjemi mellom oss. Da vi skulle gå hver til vårt på morgenkvisten, snek jeg en lapp med telefonnummeret mitt i hånden til Sverre og forsvant raskt. Noen timer senere kom første sms fra Sverre, og da var det gjort, forteller Lene.

Det var viktig for paret å skape en personlig og høytidelig ramme rundt bryllupet. Ingen av av dem er religiøse, og da falt valget på en Humanistisk vielse.
– Vi deler de verdiene som Human-Etisk Forbund legger til grunn i sine vielser. I tillegg fikk vi muligheten til å fokusere på våre verdier og vår egen historie. På denne måten fikk vi opplevelsen av et skikkelig bryllup.

Så vielsen fra Nordsjøen og campingvogn

image0000011.jpgFlere av Lene og Sverres gjester hadde tatt den helt ut i sin egen stue.

Paret forteller at responsen har vært overveldende. De hadde i beste fall håpet at folk skulle synes at dette var litt morsomt og annerledes, men de hadde aldri trodd at så mange kom til å ta den helt ut. De fikk tilsendt videoer av venner som flagget med hatter og bobler i glasset mens de heiet mot en storskjerm. Gjestene fulgte vielsen fra Haugesund, Telemark, Tromsø, fra en plattform i Nordsjøen, fra hytta og campingvogna – med feststemning, konfettiskyting og bobler i glasset – alle sammen.

I et takkekort fra gjester i Haugesund sto det «Takk for at vi fikk være med da dere sa ja til hverandre. Vi har aldri følt oss nærmere en vielse selv om 45 mil skilte oss».
– Da skjønte vi at det hadde vært en suksess. Det var utrolig rørende, sier Lene og Sverre.

På spørsmålet om hvordan det endelig føles å være gift sier paret,
– Man skulle kanskje tro at det ikke ville være den store forskjellen etter 20 år sammen, men det er faktisk litt ekstra fint om dagen.

 

Lene og Sverre2.jpgLykken var stor da bryllupet kunne stå likevel. Foto: Per-Åge Eriksen

Skal du gifte deg? Med en Humanistisk vielse får dere akkurat den seremonien dere ønsker.

 

Slik bestiller du Humanistisk vigsel

icon

1. En av dere må være medlem

For å bestille en dato for vigselsseremoni må en av dere være medlem av Human-Etisk Forbund og ha betalt kontingent.

Hvis ingen av dere er medlem, er det mulig å melde seg inn her:

icon

2. Dato for vigselsseremoni

For å kunne tildele en vigsler må vi vite når og hvor dere ønsker å gjennomføre seremonien.

Send inn forespørselen så tidlig som mulig, og minst tre måneder før ønsket seremonidato.

icon

3. Møte med vigsler

Vigsleren dere får tildelt kontakter dere for å avtale første møte.

Det er viktig at vigsleren blir kjent med dere, slik at seremonien blir personlig og at talen handler om dere. 

I tillegg skal vigsleren motta prøvingsattesten. (Se under)

Bestill prøvingsattest hos Skatteetaten.

Uten prøvingsattest får dere ikke giftet dere. Besøk Skatteetaten her for å bestille en attest.

Attesten må ikke være eldre enn 4 måneder ved vigselen. Ifølge Skatteetaten tar det minst 2-3 uker å få attesten. Bestill attesten mellom 4 og 2 måneder før vigselsdato. For utenlandske brudepar kan det ta lengre tid, så vi anbefaler dere å bestille prøvingsattest tidlig.