Hopp til hovedinnhold

Bli kjent med vår første praktikant i London

Mahalet Tadesse (23) er norsk «pionerpraktikant» i humanistbevegelsens paraplyorganisasjon, Humanists International, i London. Det er Human-Etisk Forbund som finansierer den nye praktikantstillingen.

I seks måneder får Humanists International praktisk hjelp med internasjonalt politisk påvirkningsarbeid og research. Vi tok en prat med Mahalet, som nå er over halvveis i sitt oppdrag og jobber hjemmefra – i Oslo:

– Covid19 påvirket selvfølgelig praktikantoppholdet mitt. Jeg startet i jobben i London i begynnelsen av februar, men valgte å reise hjem i april. 

Påvirkningsarbeid for menneskerettigheterSom vår første praktikant i Humanists International får Mahalet Tadesse blant annet drive politisk påvirkningsarbeid.

Mahalet har studert internasjonale relasjoner med fokus på folkerett og freds- og konfliktstudier. Hun har også rukket å være praktikant ved den norske ambassaden i Addis Abeba. 

Hun forteller at det var menneskerettighetsarbeidet som tiltrakk henne ved praktikantstillingen i Humanists International: 

– Jeg er svært interessert i politisk påvirkningsarbeid, eller lobbyvirksomhet. Det å kunne fremme menneskerettighetene i multilaterale organisasjoner var det som virket mest spennende for meg.

– Før «lockdown» rakk jeg å bli med kollegene til Genève, der jeg uttalte meg i FNs menneskerettighetsråd om menneskerettighetssituasjonen i Mauritania. Det har definitivt vært et høydepunkt for min del.

Imponert over global humanistbevegelse

Mahalet forteller at hun har fått øynene opp for hvordan humanistiske organisasjoner opererer andre steder i verden, og hvordan de skiller seg fra Human-Etisk Forbund. – De er ofte veldig små, drevet av frivillige og de mangler ressurser. Allikevel opplever jeg at de får til mye.

Som eksempel nevner hun den pågående kampanjen for å få løslatt den fengslede humanistlederen Mubarak Bala i Nigeria:

– Det har vært imponerende å se hvordan selv de minste organisasjonene har klart å mobilisere og hvordan humanistbevegelsen har samlet seg rundt én sak. Jeg har bare kjent til Human-Etisk Forbund i Norge og ikke visst at dette er en global bevegelse, så jeg må si at jeg har blitt veldig imponert de siste ukene.

På et lite kontor med 7 ansatte er det alltid nok å gjøre, og Mahalet får delta i det meste. 

– Akkurat nå jobber jeg med lanseringen av den årlige rapporten Humanists at Risk, og jeg får gjøre research på alle land som dessverre fortsatt har blasfemilover. Jeg tror det kan bli veldig lærerikt for min del.

Les mer om arbeidet til Humanists International