Hopp til hovedinnhold

Feiret konfirmasjon på Zoom - Her er deres tips til andre!

Hva gjør du når verden er rammet av en pandemi, og konfirmanten i tillegg er satt i karantene slik at han ikke får deltatt på konfirmasjonsseremonien? Familien Storsve fra Oslo fant løsningen!
Nyheter Konfirmasjon

I mai i år skulle flere tusen humanistiske konfirmanter feires i Oslo Rådhus. Slik ble det ikke. Som for alle andre ble den store dagen til Jonathan Antonio Thrane Storsve flyttet til høsten. Familien omstilte seg, reduserte gjestelisten og la nye planer. Likevel skulle det vise seg at planene for den nye konfirmasjonsdatoen heller ikke skulle realiseres. Men Jonathan fikk likevel sin høytidelige feiring.

Les familien Storsves beste tips for å gjennomføre en koronavennlig konfirmasjonsdag lengre ned i saken.

Humanistiske grunnholdninger

På Torshov i Oslo bor Gaute og Christina Violeta Thrane Storsve, sammen med de fire barna Jason Ernesto, Jonathan Antonio, Frida Adriana og Olivia Omara. Paret møttes i Tønsberg og konfirmerte seg borgelig sammen. De er begge oppvokst i familier med humanistiske grunnholdninger, men Christina Violeta hadde likevel sin barnetro. Hun ble nysgjerrig på hva som fantes utenfor søndagsskolen, og innrømmer at muligheten til å bli bedre kjent med Gaute under konfirmasjonstiden var forlokkende.

Da tiden var kommet for at også barna skulle konfirmeres, ville foreldrene at valget av konfirmasjonsform skulle være helt åpent, og for de to som har rukket å komme i konfirmantalder, har valget falt på humanistisk konfirmasjon.


De første undervisningsdagene ble veldig vellykket, og det virket som om han så frem til våren med konfirmasjonsundervisning. Men så kom pandemien.– Da Jonathan Antonios tur kom, var det veldig gledelig å se at det fantes så mange ulike moduler å velge blant. Jonathan Antonio har i flere år spilt teater, så han landet på et temakurs med kultur som metode. De første undervisningsdagene ble veldig vellykket, og det virket som om han trivdes godt med valget og så frem til våren med konfirmasjonsundervisning. Men så kom pandemien.

La opp til humanistiske samtaler hjemmer

Da de fysiske konfirmasjonskursene måtte ta slutt, syns familien at det var leit at de refleksjonene som oppstår i menneskemøter skulle forsvinne. Derfor ønsket Gaute og Christina Violeta å videreføre dette ved å legge opp til humanistiske samtaler hjemme.

– For oss har det alltid vært viktig at konfirmasjonen ikke bare skal være en anledning til å ta imot gaver, spise god mat og ha en hvilken som helst fest. Så en av de største samtalene vi faktisk hadde, var nettopp: «Hva er egentlig en konfirmasjon?» Vi har hatt mange gode samtaler i pandemitiden, og selve pandemien har ført til flere samtaler om eksistensielle temaer, sier Christina Violeta.

Tenkte kreativt rundt feiringen

 

Kvelden før Zoomfirmasjonen pyntet vi stua som om vi skulle fylle leiligheten med hele familien.

Vise frem kake.jpgKaken vises frem til gjestene som følger med via Zoom.

Fra den planlagte seremonidagen 23. mai til ny dato 7. november, skjedde det litt av hvert for familien Storsve.

– Vi startet med å ha 40 inviterte, men reglene strammet inn antallet mer og mer. Det var tungt å fortelle folk at de ikke kunne komme. Vi brukte mye tid på å klekke ut hvordan folk skulle sitte med 1 meters mellomrom. Alt var klart, trodde vi.

Bare en liten uke før seremonien fikk familien melding fra skolen om at hele 10. trinn måtte i karantene, og at konfirmanten selv kunne ikke være med i rådhuset.

– Jeg gråt noen tårer, men vi innså raskt at vi ville gjennomføre feiringen likevel, forteller Christina Violeta.

Derfra gikk det fort. Familien tok kontakt med Human-Etisk Forbund og spurte om Jonathan Antonios navn kunne leses opp i seremonien, selv om han ikke var tilstede. Festmaten ble sendt ut til alle gjestene, og så var det bare å planlegge to intense timer for det som fikk navnet  «Zoomfirmasjon».Kursbevis.jpgStorebrors kursbevis fikk vikariere da Jonathan Antonio ble konfirmert hjemme i stuen.

– Kvelden før Zoomfirmasjonen pyntet vi stua som om vi skulle fylle leiligheten med hele familien. Da dagen endelig kom, fulgte alle med på en flott seremoni i Oslo Rådhus, hjemmefra i sine fineste penklær.

Da seremonilederen i Oslo Rådhus var kommet til Jonathan Antonios navn, gjorde lillesøstrene seg klare med rosen, og idet navnet ble ropt opp, fikk han også overrakt storebrorens kursbevis med navn og dato på gule lapper. Det ekte kursbeviset fikk han i posten senere.

I ettertid er vi nokså sikre på at denne Zoomfirmasjonen vil være uforglemmelig for alle som deltok.

– Vi koste oss masse, og det var nesten som å være samlet fysisk. I ettertid er vi nokså sikre på at denne Zoomfirmasjonen vil være uforglemmelig for alle som deltok. Konfirmanten selv var veldig glad og takknemlig for festen, avslutter familien med å fortelle.

Familien Storsves tips til å gjennomføre konfirmasjon under en pandemi

  • Våg å invitere ungdommen inn i samtaler og refleksjoner som ellers kan virke litt for svevende og store i hverdagen.

  • Spør ungdommen hvordan hen ser for seg å ha konfirmasjonen, hva slags forventninger hen har. Øv på å ikke legg inn egne behov i feiringen.

  • Finn filmer, serier, bøker, spill eller annet som dere allerede liker og finn samtaleemner ut ifra hva dere allerede gjør sammen.

  • Verden har blitt digital, så å arrangere på nett er en super løsning. Man trenger ikke å legge masse penger i det, det går helt fint å feire med frossenpizza også. Det viktigste er at gjestene logger seg på, vier tid til konfirmanten og deler sine tanker på dagen.

  • Det finnes mange gode tekniske løsninger for videodeling. Det kan være lurt å gå for en betalingsløsning siden de som er gratis ofte har begrensninger på for eksempel tid eller antall. Vi betalte for et kort abonnement på Zoom.

  • Det er veldig lurt å gjøre en generalprøve for å finne ut at alle de praktiske tingene fungerer.

  • Vær tålmodig med de som ikke er vant til digitale plattformer og sett av tid til å veilede dem før selve dagen.

  • Ikke nøl med å kontakte Human-Etisk Forbund for å utveksle tanker og finne løsninger sammen.


    Zoomfirmasjon.jpgMed en digital feiring fikk gjester som bor i andre land ta del i feiringen.