Hopp til hovedinnhold

To livssyn – slik valgte de å gifte seg

Han er humanist og hun er kristen. Da de skulle gifte seg fant de en løsning som reflekterte begges livssyn. 7. august sto den humanistiske vielsen, og 8. august ble brudeparet velsignet i kirken.
Nyheter Vigsel

“I don't believe in an interventionist God, But I know, darling, that you do”, slik åpner Nick Caves “Into my arms”. Det var disse tonene som akkompagnerte brud Monica Skjold i det hun gikk brudgom Christian Lomsdalen i møte to ganger på to dager. Lærerparet fra Bergen fant sin egen måte å feire kjærligheten på.

Todelt seremoni

Valget om en todelt seremoni falt helt naturlig for Christian og Monica.
– Vi har valgt doble seremonier fordi det reflekterer våre livssyn på en god måte. I den humanistiske vielsen er det ingenting som strider mot Monicas livssyn, og ved en velsignelse trenger ikke Christian å avgi løfter til en gud han ikke tror på, forteller paret.

Paret feiret kjærligheten to dager til ende, og både den humanistiske vielsen og den kristne velsignelsen mottok mye skryt fra gjestene.
– Dagene ble slik vi hadde håpet, med to verdige, gode og fine seremonier.

Monica og Christian signerer vigselsboken i den Humanistiske vielsen. Den første av to seremonier. Foto: Silje Alden, Alden Foto

Et bedre menneske

På tross av ulike livssyn deler paret mange av de samme verdiene. Christian er ingen "sinnaateist" og Monica er en tydelig kristenhumanist, så ut over troen på Gud og Jesus er de to stort sett enige om det meste knyttet til holdninger og synet på mennesket. Begge to er aktive i samfunsdebatten og støtter og utfordrer hverandre.

Kristen velsignelse_Christian og Monica.jpgBrudeparet går ned kirkegulvet sammen etter den kristne velsignelsen. Foto: Silje Alden, Alden Foto

– Christian inspirerer meg til å delta mer aktivt i samfunnet gjennom å introdusere meg for nye mennesker og problemstillinger og trygge meg på at min stemme fortjener å bli hørt, sier Monica.

– Jeg elsker hvordan Monica lytter til meg og utfordrer meg. Det har gjort meg til et bedre menneske, sier Christian.

Dialogprosjekt

I huset på Sandsli i Bergen bor Christian og Monica sammen med May-Elise og Liv-Marion, som er Monicas barn, og Brage og Villemo som er Christians barn.

– Barna oppdras ut i fra sin forelders livssyn, men med frihet til å delta på de aktivitetene de ønsker, uavhengig av egen tro. Som familie er vi med på arrangementer med begges livssynsorganisasjoner, enten det er spillkveld med Human-Etisk Forbund eller fredagstaco med menigheten.

En av fordelene med å være et religiøst blandet hushold er en større forståelse for argumentene fra begge sider.
– Fordi vi har ulike livssyn så møtes de ulike gruppene i våre omgangskretser oftere og i større grad, ofte med religion som samtaletema. Vi har vitset med et vennepar av oss i samme situasjon, hvor hun er muslim og han er humanist, at vi er et levende og kontinuerlig dialogprosjekt, og at vi således burde få støtte til dette arbeidet, ler paret.

Skal dere gifte dere? Med en Humanistisk vielse får dere akkurat den seremonien dere ønsker.