Hopp til hovedinnhold

Boka gjør verden bedre

De fleste gamle oppfinnelser har det med å bli utkonkurrert av nye. Ofte kaller vi det framskritt, og det med god grunn. Vaskebrettet var kjekt, men vaskemaskinen er bedre. Ingen av oss ville drømme om å sende en budbringer av gårde med et håndskrevet brev, e-post er raskere. Men boka er her fremdeles.
Skrevet av Marianne Egerdal - markedsansvarlig i Humanist forlag Nyheter

94143853_847350192410564_6683252082201329664_n.jpgMarianne Egerdal er markedsansvarlig i Humanist forlag, og mener at boka fortsatt står seg svært godt som mediumI dag, 23. april, er det verdens bokdag. FN-dagene er dager FN har vedtatt for å markere ting som er spesielt viktige. Men hvorfor er boka fortsatt viktig, nærmere 570 år etter at Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten?

Boka revolusjonerte verden

Da det ble mulig å masseprodusere en tekst begynte flere ting å skje samtidig. Behovet for tidkrevende avskrifter forsvant. Kunnskap spredte seg raskere. Den spredte seg også på en demokratisk måte. Der det før bare var noen få, velstående mennesker fra rett familie som hadde tilgang til kunnskap, ble den nå tilgjengelig for flere samfunnslag. Og likere kunnskap for flere, det ga et større fellesskap. Dette fellesskapet var et helt nytt rom der diskusjoner og ideer ble født.

Slik skjøt vitenskapene og samfunnsutviklingen fart.

Så kom Internett 

I dag har vi internett. Store deler av verdens befolkning kan skaffe seg all verdens bøker med noen få klikk. I tillegg kan vi selvsagt både lese og skrive på nettet også, uten å gå veien om bøkene. Internett er raskere enn boka, på godt og vondt. Internett er mer demokratisk enn boka også, igjen på godt og vondt. Alle kan publisere noe der. Til gjengjeld må den kritiske sansen hos den som leser alltid jobbe på høygir, for troverdigheten kan være vanskelig å vurdere.

Den kritiske sansen skal man selvsagt heller ikke glemme når man leser en bok. Men boka er ofte mer etterrettelig.  Et skikkelig forlag sørger for at teksten er skrevet at et menneske med tilstrekkelig kunnskap og at den holder et høyt nivå, både stilistisk og innholdsmessig.  

Lyst på bra bøker om humanisme? Sjekk ut Humanist forlag! 

Boka er fortsatt overlegen 

Med andre ord: En gang var boka overlegen fordi den var rask. I dag er den overlegen nettopp fordi den ikke er det.

Men vi har en utfordring: Vi lever i en kjapp verden. Boka krever noe av deg. Du kan ikke scrolle kjapt gjennom den mens du egentlig holder på med noe annet. I stedet er du nødt til å bruke noen timer i konsentrasjon på den.

Men dette er noe vi må huske: Kunnskapen er i sin natur ikke rask. Både forskning og læring er langsomme prosesser. Vi ser dem jo nå i koronakrisen, folka som har lest et par artikler og setter spørsmålstegn ved epidemiologiske vurderinger. Så enkelt er det ikke. Vil du kunne noe må du bruke tid på det. Men den tiden er en investering for framtiden, både din egen og samfunnets. 

Boka gjør verden bedre. Og derfor er det på sin plass å feire den.