Hopp til hovedinnhold

Lederen for nigerianske humanister er arrestert for blasfemi

Mubarak Bala, lederen av Humanist Association of Nigeria, ble på tirsdag arrestert i Kaduna, Nord-Nigeria, angivelig for å ha brutt landets blasfemilov.

Mubarak Bala ble arrestert av to politifolk i sitt eget hjem, 28. april. Ifølge lokale kilder kan arrestasjonen være knyttet til en siktelse for blasfemi, for hans aktivitet på sosiale nettverk.

Det internasjonale humanistmiljøet er svært bekymret for at siktelsen skal bekreftes, og at han videre skal bli funnet skyldig. Hvis dette skjer, står Mubarak i fare for å dømmes til dødsstraff.

Mubarak Bala er godt kjent i det internasjonale humanistmiljøet, etter at han ble arrestert og plassert i psykiatrisk avdeling med den begrunnelse at han er ateist. Mubarak ble frigitt med støtte fra Humanists International 3. juli 2014.


Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund uttaler: Trond Enger er generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Vi er kraftig opprørte over arrestasjonen av Mubarak Bala. I 12 land risikerer mennesker fortsatt dødsstraff for å forlate statens religion. Dine tanker og ytringer kan få deg drept - av myndighetene. Vi blir ikke mindre bekymret av at muslimske sharia-domstoler har makt i dette området av Nigeria, og det er kjent for å idømme strenge straffer mot påstått blasfemi.

Den humanistiske bevegelsen kjemper over hele verden for menneskers rett til å ha sine egne tanker, velge sin tro eller å ikke tro og til å kunne være åpne og ytre seg.

Ingen har ytringsrfrihet, før de har reell tros- og tankefrihet.

Bala skal vite at han har HEF og hele den internasjonale humanistbevegelsen i ryggen - og at vi gjør alt vi kan for å samle inn midler til en profesjonell og dyktig advokat- og rettshjelp til å jobbe for hans sak.

30. april sendte Human-Etisk Forbund et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide for å be Utenriksdepartementet ta opp Balas sak, trygghet og rettssikkerhet med nigerianske myndigheter.

Les brevet vi har sendt til utenriksmyndighetene her.


Leo Igwe, grunnlegger av Humanist Association of Nigeria, sier:Leo Igwe er grunnlegger av Humanist Association of Nigeria

”Alle i Humanist Association of Nigeria er dypt bekymret over arrestasjonen av lederen vår, Mubarak Bala.

Mubarak vil sannsynligvis bli overlevert til politiet i Kano, som vil straffeforfølge ham for blasfemi, en forbrytelse som kan føre til dødsstraff ifølge sharia-loven.

Vi oppfordrer politiinspektøren, guvernøren i Kaduna, Mallam Elrufai, til å be om at han blir løslatt umiddelbart”.


Gary McLelland, administrerende direktør i Humanists International, kommenterer:Gary McLelland er CEO for Humanist International - paraplyorganisasjonen for humanistiske organisasjoner internasjonal, som HEF er en del av.

"Nyheten om Mubaraks arrestasjon møtes med alvorlig bekymring av det internasjonale humanistmiljøet.

Mubarak er en kjent og respektert aktivist.

Vi samarbeider med våre medlemmer, kollegaer og støttespillere for å koordinere en global aksjon for å få Mubarak frigjort."

Hjelp Mubarak Bala ved å støtte et fond for å betale for hans advokattjenester

Mubarak Bala er i livsfare mener kulturtolk Elvis Nwosu. Her kan du lese om hvorfor Nord-Nigeria er et farlig sted for Bala.