Hopp til hovedinnhold

– Den gode dialogen med konfirmantene driver meg

Paul Wilkie har vært kursleder i Moss i 20 år – tror han. Han har nemlig mistet tellingen. – Det beste med å være kursleder er å se hvordan ungdommene i løpet av kurskveldene utvikler seg, åpner seg mer og viser at de er opptatte av en god del ting i samfunnet.

En mulighet til å lære mer

Paul er til vanlig lærer på en ungdomsskole, og det var en kollega som først introduserte han til rollen som kursleder.

– Kollegaen min trodde at jeg ville egne meg, og jeg takket ja siden humanisme er en del av fagene jeg underviser på skolen. I tillegg så jeg på det som en mulighet til å lære mer, og ta med meg kunnskap tilbake til undervisningen, forteller Paul.

Det faktum at Paul jobber med ungdom 5 dager i uken har ikke satt en stopper for at han fortsetter å jobbe med konfirmanter.

– Det blir lagt ned et enormt arbeid fra de som sitter i konfirmasjonsutvalget i Moss. Da skulle det bare mangle at jeg som er erfaren leder stiller opp. I tillegg er det en drivkraft å få muligheten til å utfordre konfirmantene med spørsmål om de forskjellige temaene, få til gode diskusjoner og refleksjoner. Det å ha en åpen og god dialog med elevene er definitivt noe som driver meg.

Det beste minnet

Paul trekker frem de ulike eksterne foredragsholderne som gjester kurset. Han mener at han selv har lært mye av disse menneskene, og vektlegger særlig frem leiropplegget Camp Refugee. Camp Refugee er en fiktiv flyktningleir hvor konfirmantene blir tildelt roller og skal leve som flyktninger i 24 timer.

–  Noe av det beste vi har hatt som opplegg, som dessverre ikke er et tilbud lenger, var Camp Refugee. De intense 24-timene husker jeg godt, det å se hvordan de forskjellige konfirmantene og lederne levde seg inn i rollene sine. Konfirmantene ble mer og mer slitne, men var med hele veien inn. Å oppleve det samholdet og samarbeidet som var blant konfirmantene i løpet av opplegget, og alle lovordene etterpå om hvor mye de hadde lært, er et godt minne å ha med seg.

Å oppleve det samholdet og samarbeidet som var blant konfirmantene i løpet av opplegget, og alle lovordene etterpå om hvor mye de hadde lært, er et godt minne å ha med seg.

Konfirmantene er mer bevisste nå

I løpet av 20 år har Paul hatt svært mange kull med konfirmanter på sine kurs, og han merker en forskjell fra de som konfirmerte seg tidlig på 2000-tallet til de som konfirmerer seg i dag.

–  Den største forskjellen tror jeg må være at kursopplegget er annerledes, slik at ungdommene må gi mer av seg selv i både diskusjons- og refleksjonsdelen av kurskveldene. Sånn sett har ungdommen endret seg, de er på en måte mer åpne og har litt mer refleksjon rundt enkelte emner. De er også mer bevisste sine valg. Det tror jeg er grunnen til at det har blitt en økning i antallet ungdommer som velger Humanistisk konfirmasjon.

På spørsmålet om hva som er det beste med å være kursleder han Paul et klart svar.

– Det best er å se hvordan ungdommene i løpet av kurskveldene utvikler seg, åpner seg mer og viser at de er opptatte av en god del ting i samfunnet. Så er det såklart veldig gøy når ungdommene gir positive tilbakemeldinger om kurset og sier at de har likt opplegget og føler at de har lært noe de ikke hadde tenkt over fra før. Å få slike positive tilbakemeldinger er nok den aller største pådriveren til å fortsette nok et år som leder, avslutter Paul.

 

Kanskje har du lyst til bli kursleder? Les her!