Hopp til hovedinnhold

Digitale medmennesker

Flere lokallag tar nå i bruk møteplasser på nett. Det er et stort ønske om å holde kontakten med medlemmer, tillitsvalgte og andre i lokalsamfunnet.
Nyheter Frivillige Medlemskap

Andreas Heldal-Lund er med i aktivitetsutvalget i Stavanger lokallag. Han er en av dem som mener det er viktig å bidra nå:

– Jeg vil være med og prøve ut nye metoder for å støtte og styrke våre medlemmer i en utfordrende tid. I tillegg til å være humanister og forsøke å inspirere, kan vi bygge ny erfaring og dele den med resten av organisasjonen.

Heldal-Lund forteller at Human-Etisk Forbund i Rogaland var midt i oppstarten av en omsorgsgruppe, som nå også får en rolle under koronakrisen.

– Vi hadde gjennomført en vellykket nyttårslunsj og en kafe, og hadde lagt planer fram til sommeren. Nå begynte vi umiddelbart å tenke alternativt. Første fokus har rett og slett vært å skape lavterskel møteplasser på nett, forteller han. 

Stor variasjon i digitale tilbud

Noen digitale aktiviteter er gjennomført og flere er planlagt.

– Vi har hatt virtuelle kafeer og quiz via nettet. Nå vil vi teste filosofikafe, filmkvelder, debatter og foredrag de neste ukene. Vi vet for lite om behovet og hvordan vi senker terskelen tilstrekkelig for de som ønsker et tilbud. Det fine med video over nettet er at det er lett å igangsette og derfor kan vi prøve og feile litt uten for mye slitasje på noen.

Når det gjelder møtevirksomhet blant de tillitsvalgte er Heldal-Lund fornøyd med den nye arbeidsmåten.

– Det er ganske spennende å se hvordan videomøter har endret dynamikken. Vi møtes oftere nå - når vi ikke kan møtes! Og jeg ser at styrer, grupper og utvalg smelter mer sammen. Nå kan vi fort arrangere et møte på kryss og tvers. Og det gjør vi.

Her kan du lese om de ulike digitale tilbudene i regi av Human-Etisk Forbund Rogaland.

Både muligheter og utfordringer med den digitale hverdagen

Nestleder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, ser både muligheter og utfordringer med den nye digitale hverdagen. 

– Diskusjonene i sosiale samlinger blir nok mindre levende enn hva jeg er vant til fra direkte møter. Det er synd. Samtidig er det lett å gjennomføre ganske effektive styremøter om det er det som er formålet. Det er positivt, og jeg tror det er noe vi kan ta med oss videre, sier han.

Digital samtalerekke

Denne uken begynner en digital samtalerekke i Lomsdalens lokallag i Bergen. Temaet for det første møtet er «Hva er det å være et godt avstands-medmenneske?». Lomsdalen mener det er viktig å opprettholde noen tilbud lokalt hvis det er mulig.

– Det er viktig fordi det skaper en lokal forankring, både med tanke på menneskene som møtes og behovene som finnes i lokalmiljøet. Mange aktiviteter kan like gjerne kjøres fra Ørsta, Odda, eller Grimstad som fra Oslo. I tillegg er det viktig å tenke på at det kommer en tid etter disse begrensningene vi nå har. Vi skal være en organisasjon med et levende lokalmiljø etterpå.

 

Holder dere på å planlegge digitale aktiviteter? Da vil vi gjerne høre om det. Kontakt oss på vår Facebook-side!