Hopp til hovedinnhold

Hvordan er det å være aktiv i Human-Etisk Forbund?

Nyheter Frivillige
Vi har over 2000 frivillige over hele landet som gjør en uvurdelig innsats for organisasjonen. Her kan du møte fire som bruker fritiden sin på alt fra seremonier og kurs, til kassering og sosiale sammenkomster.

Takket være våre frivillige kan Human-Etisk Forbund tilby seremonier og fellesskap, i tillegg til å være en sterk stemme i livssynspolitiske saker. Har du vært gjest i en konfirmasjons- eller navnefestseremoni før? Eller deltatt på et filosofisk temamøte? Alt dette er det de frivillige som står bak.

Vi har snakket med fire frivillige fra hele landet om hvorfor de har engasjert seg i Human-Etisk Forbund.

5. desember er FNs dag for frivillighet, og derfor vil vi benytte anledningen til å rette en stor takk til alle våre frivillige!

 – Jeg har møtt varme og reflekterte mennesker

Hege Ropstad er bosatt i Vennesla, og sitter i konfirmasjonsutvalget i Kristiansand. I tillegg synger hun i Human-Etisk Forbunds eget kor: Syng HEFtig.Hege Ropstad

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
 – Da jeg flyttet til Sørlandet, hadde jeg lyst til å begynne i et kor i min egen kommune. Da jeg erfarte at min kommune kun hadde kor som fordret at jeg måtte delta i forkynnelse gjennom sangtekstene, søkte jeg utover. Det ble derfor en god opplevelse å begynne i HEFtig; koret til Human-Etisk Forbund i Kristiansand. Her har jeg møtt varme og reflekterte mennesker, med forskjellig type forankringer, men med respekt for mangfold og likeverd.

  – Og, for å lære mer om hvilket valg jeg hadde tatt, sa jeg ja til å delta i byens konfirmasjonsutvalg. Det er fint å møte unge konfirmanter, de positive konfirmasjonslederne, og å være medansvarlig for den avsluttende seremonien. Det er verdifullt for meg å bidra til at stadfestelsen av overgangen fra barn til voksen i et livssynshumanistisk perspektiv, blir en verdig og minnerik dag for ungdommen og familien. Jeg synes rett og slett at dette frivillighetsarbeidet er meningsfullt!

 

– Det er inspirerende å være sammen med andre aktive

Bjørn Torjus Hanssen er medlem i aktivitetsutvalget i Oslo lokallag. I 19 år har han sørget for kontinuitet i konfirmasjonsarbeidet, og har siden 2000 vært kursleder for over 1200 konfirmanter

Bjørn Hanssen

Hvorfor ble du aktiv i HEF?
 – Jeg ble aktiv i Human-Etisk Forbund i studietiden etter en annonse der det sto "Lyst på en ny og spennende utfordring som kursleder for humanistisk konfirmasjon?" Og det synes jeg er like spennende fortsatt!  Det å være aktiv som kursleder er stadig utviklende og jeg har fått lov å utvikle nye temakurs. Som kursleder er jeg veldig glad for både å bli kjent med andre kursledere, og samtidig er det svært interessant å høre ungdommers tanker om alt livet har å by på. Det gir meg god tro på menneskehetens fremtid! Så takk!

 – Som medlem i aktivitetsutvalget i Oslo er jeg glad for å kunne tilby spennende arrangement med stor spennvidde. Denne høsten har jeg fått lov å tilby alt fra stafett, der vi deltok i DHL-stafetten 29.august, til filmvisninger som "Barn" med matprat og backgammonkvelder. Varierte aktiviteter og det er veldig inspirerende å være med andre aktive i utvalget. Vi har det hyggelig sammen. NB: Ta gjerne kontakt med oss om du som leser er interessert i å være med å tilby aktiviteter for medlemmer!    

– HEFs arbeid må synes i distriktene

Line Forkner er kasserer og konfirmasjonsansvarlig i Namdal lokallag. I tillegg sitter hun i fylkesstyret og har lang fartidstid som kursleder for konfirmanter.Line Forkner

Hvorfor ble du aktiv i HEF?

– Jeg ble aktiv i HEF på bakgrunn av at jeg fikk et brev om at lokallaget hadde behov for frivillige - ellers var det mulig at lokallaget ikke kunne bestå. Det syns jeg var synd av mange årsaker, men noe av det viktigste er at jeg mener det er viktig at HEF sitt arbeid vises ute i alle byer og distrikter. Da må frivillige i lokallaget få til flotte seremonier og andre arrangementer for medlemme og ikke-medlemmer. 

Hva er dine beste minner fra det frivillige arbeidet?
– Jeg har så utrolig mange gode minner fra det frivillige arbeidet. Jeg er jo så heldig at jeg møter så mange trivelige og engasjerte folk! Må trekke frem konfirmantkursene - det er utrolig berikende å få lov til å diskutere og føre samtaler med engasjerte ungdommer. I tillegg har jeg mange minner fra ulike seminarer og møter i regi av HEF. Kommer alltid hjem med påfyll av kunnskap og energi fra alle diskusjonene og samtalene med de andre deltakerne. 

 

– Jeg har fått veldige mange gode venner


Hege Torp Bugge sitter i fylkesstyret i Akershus, og er leder i konfirmasjonsutvalget samme sted. Hun har vært kursleder for konfirmanter i mange år, og deltok på den første sommerleiren for unge som Oslo og Akershus HEF arrangerte.

Hege Torp Bugge

Å være kursleder i HEF førte til at jeg fant ut hva jeg ville bli når jeg ble stor.

Hva er dine beste minner fra det frivillige arbeidet?

–  Nå har jeg vært aktiv i 15 år, og det er i grunnen vanskelig å trekke frem bare noen få gode minner. Det har selvfølgelig vært flott å få kurse alle disse flotte konfirmantene. Og det å være kursleder i HEF var det som førte til at jeg fant ut av hva jeg skulle bli når jeg ble stor; jeg ble lærer. Men de kanskje beste minnene har jeg fra sene kvelder med de andre voksne på konfirmasjonsleir. Har fått mange, og veldig gode, venner gjennom disse årene i Human-Etisk Forbund - og de setter jeg utrolig stor pris på! 

 

Ønsker du å engasjere deg i Human-Etisk Forbund der du bor?


Det er mange måter å være frivillig på! Sjekk ut noen av mulighetene her.