Hopp til hovedinnhold

– Polen er ekstremt polarisert

Ytrings- og religionsfriheten er presset i Europa. Et av landene som er sterkest påvirket av polariseringen mellom liberale og autoritære strømninger, er Polen. Temaer som ytringsfrihet og maktfordeling føles abstrakte for folk flest, og i oktober er det valg.
Nyheter Nyheter Oslo

Polen er et av Norges nærmeste naboland og polakker er Norges størs­te innvandrergruppe. Likevel vet nordmenn flest lite om landet. Journalist i Aftenposten, Ingrid Brekke, har skrevet bok om dagens situasjon i Polen, i lys av landets historie. Polen. Aske og diamanter kommer ut i september 2019, og forfatteren søker blant annet etter svar på hvorfor Polens historie fortsatt er tungt til stede, og hva som gjør Polen til et viktig land i Europa.


Politisk splittelse

Polen besitter stor innflytelse i EU og NATO. Ifølge Brekke kan landet betraktes som en slags leder for østfløyen i EU.

– Polen har stukket kjepper i hjulene for en del av EUs politikk, og hvis det fortsetter vil det virke inn på retningen EU går i. I tillegg er landet politisk splittet og ekstremt polarisert. Det vil si at innenrikspolitiske maktkamper i landet har stor betydning for hele Europas utvikling, sier Brekke.

Prawo i Sprawiedliwość (PiS) er Polens største politiske parti, og heter på norsk Lov- og rettferdighetspartiet. PiS er et nasjonal-konservativt, kristent og høyrepopulistisk parti.

– Mange i Polen er konservative katolikker og føler seg vel med en regjering som er opptatt av tro, familie, moral og av å styrke den nasjonale identiteten. Men folk stemmer nok først og fremst på PiS av økonomiske grunner. Partiet har blant annet innført barnetrygd på over 1000 kroner måneden for barn nummer to, tre og så videre. Dette betyr svært mye for fattige familier, understreker Brekke.

 

Innenrikspolitiske maktkamper i Polen har stor betydning for Europas utvikling.

 

DemonstrasjonPolen.jpgJuli 2018: Demonstranter utenfor presidentpalasset i Warsawa, etter at regjeringspartiet innførte nye lover som innskrenket domstolens uavhengighet. Foto: NTB Scanpix.Journalister saksøkes

De økonomiske konjunkturene har vært på PiS-regjeringens side; arbeidsledigheten har aldri har vært så lav, og lønningene har aldri vært høyere. Samtidig gir utvklingen i andre deler av samfunnet grunn til bekymring. I følge Reportere uten grenser er pressefriheten kraftig forverret. I 2015 lå Polen som nummer 18 av 180 land på den årlige indeksen – i år er landet falt til plass nummer 58.

– Denne utviklingen skyldes blant annet at statlig TV er blitt en propagandakanal for regjeringen, og ikke lenger en nyhetsformidler. Regjeringspartiet PiS går også stadig til søksmål mot journalister i opposisjonsmedier, noe som sluker tid og penger uansett om man taper eller vinner i retten.


Religionsfrihet?

I flere hundre år var Polen et sted folk flyktet til. Religionsfriheten sto sterkt i landet, noe som blant annet bidro til at den største jødiske minoriteten holdt til her. Brekke påpeker at de færreste tenker over at årsaken til jødenes posisjon i Polen nettopp handlet om at landet kunne tilby større religionsfrihet enn andre land i Europa.

Brekkes erfaringer tyder på at det er stor variasjon mellom religionsfrihet i de store byene og på landsbygda.

Jeg vil tro at det er vanskeligere å være noe annet enn katolikk utenfor storbyene.

–  I små landsbyer er den sosiale kontrollen sterk. Selv om det formelt sett er full religionsfrihet i Polen, vil jeg tro at det er vanskeligere å være noe annet enn katolikk utenfor storbyene, sier Brekke.


Avgjørende valg i høst

I oktober er det valg i Polen. En meningsmåling som spurte om hva folk var opptatt av når de skulle velge, ga denne rekkefølgen i temaer: helsevesenet, sosiale ordninger, utdannelse, miljø og klima – og på femte plass, domstolenes uavhengighet.

– De temaene vi i internasjonal presse er mest opptatt av, som nettopp ytringsfrihet, og maktfordeling, de føles abstrakte og langt borte for folk flest i Polen.

Hvis den sittende regjeringen blir gjenvalgt, mener Brekke at situasjonen for mediene og ytringsfriheten raskt kan bli forverret.

– Konservative prester bruker sin innflytelse nå i valgkampen, slik at religionen fungerer som et verktøy for regjeringspartiet. Det er foruroligende, avslutter Brekke.

 

Kunnskap humanister trenger

Polen. Aske og diamanter 2.jpg

Bente Pihlstrøm er forlagssjef i Humanist forlag, utgiver av Brekkes bok. Pihlstrøm forklarer at kunnskap om et land vi har nære forbindelser til, er viktig for å kunne forstå hvorfor humanistiske verdier og demokratiske rettigheter er truet i Europa.

– De siste årenes utvikling i polsk politikk er i manges øyne bekymringsverdig. Hvorfor blir kvinners rettigheter i landet dårligere, hvorfor får pressefriheten stadig dårligere kår? Hva er det egentlig som skjer? Dette er grunnen til at vi tok kontakt med Ingrid Brekke og spurte henne om hun ville skrive en bok om Polen med dette som utgangspunkt, sier Pihlstrøm.

Boka Polen. Aske og diamanter er en innføring i polsk historie og politikk. Gjennom møter med mennesker får vi innsikt i dagens politiske situasjon og en forståelse for hvorfor utviklingen i Polen går i den retningen det gjør.

Kjøp boken Polen. Aske og diamanter her.

Velkommen på Boklansering 19. september i Fritt Ords lokaler i Oslo.

 

Hvorfor er Polen et viktig land?🇵🇱 De fleste nordmenn vet lite om Polen, til tross for at det er et av våre nærmeste...

Posted by Human-Etisk Forbund on Sunday, 1 September 2019


Vil du vite mer om forholdene for ytrings- og religionsfrihet i Polen og Europa? Kom på åpent debattmøte i Kulturhuset i Oslo 18. september.