Hopp til hovedinnhold

Homoterapi – vil Norge følge Tysklands kristendemokratiske eksempel?

I VGTVs serie «Homoterapi» ledet av Morten Hegseth, blir vi vitner til organisert religionsutøvelse på sitt mest destruktive. Bør såkalt «konverteringsterapi» forbys eller kan det forsvares av trosfriheten?
Skrevet av Trond Enger - generalsekretær i Human-Etisk Forbund Nyheter Menneskeverd HEF i media

Motarbeidelsen av frihet til å elske og til å velge sitt liv, føyer seg dessverre inn i større nasjonal og global tendens.

De små stegs tyranni

I sommer ble vi i Human-Etisk Forbund overrasket da Bømlo kommune ble politianmeldt for å bryte flaggloven. Kommunen hadde heist regnbueflagget i støtte til nabokommunens «Storapride». Det viste seg å ikke være første gang loven ble brukt som stedfortreder i kampen mot menneskers frihet til å elske. For eksempel vedtok Rakkestad kommune i 2018 at det ikke var lov å heise regnbueflagget utenfor rådhuset. Også da med henvisning til den norske flaggloven.

Det var Partiet de Kristne som anmeldte Bømlo Kommune. Et lite parti.

På Notodden stiller partiets lokallagsleder et retorisk spørsmål til sine politikerkolleger, samtidig som han fremmer sterke påstander, i en interpellasjon til kommunestyrets møte 14.november: Er seksuell normløshet et ideal for de partiene som mener at regnbueflagget bør vaie fra kommunens flaggstenger, og er normløshet tegnet på et inkluderende og åpent samfunn? PDK mener at regnbueflagget representerer en totalitær ideologi det er all mulig grunn til å advare mot. Vi vi derfor si nei til at Notodden kommune skal heise dette flagget på kommunale flaggstenger.

For er tilbud om homoterapi og systematisk bruk av flaggloven for å hindre regnbuefargene og det de symboliserer, bare små menigheters og nisjepartiers krumspring? Den globale utviklingen viser noe annet.

Synd og skam er effektive våpen

Realiteten er at disse norske eksemplene føyer seg inn i en større global tendens der anti-liberale bevegelser drevet av velfinansierte religiøse aktører jobber systematisk for å begrense menneskers liv. I mange land tar religion mer og mer plass i politikken, i allianse med politiske krefter hvis mål er å fjerne eller innskrenke grunnleggende menneskerettigheter og valgmuligheter.

Som nært oss, i Polen, der det opprettes såkalte «anti-homo-soner» med regjeringspartiet Lov og Ordens (PiS) velsignelse, som igjen får sin støtte fra den dypt konservative katolske kirken.

Religionsfrihet vs. menneskerettigheter?

Human-Etisk Forbund støtter forslaget om en utredning av forbud mot homoterapi som skal opp i Stortinget. Enkelte land, som Tyskland, planlegger nå å innføre forbud mot konverteringsterapi for mindreårige. I spissen for et forbud finner vi helseminister Jens Spahn, medlem av det kristendemokratiske og konservative partiet CDU, katolikk og homofil. Vi oppfordrer med dette norske myndigheter til å følge sine tyske kollegers eksempel.