Hopp til hovedinnhold

Human-Etisk Forbund stiller seg bak "Rusken på nett"

– Vi tror på kraften i å samle og engasjere vanlige folk i kampen mot netthets, sier Trond Enger.
Nyheter HEF i media

1 av 3 sier de har sluttet å dele meningene sine på nett i frykt for hets, og 2 av 3 kvinnelige politikere oppgir å ha opplevd trakassering på nett, ifølge en undersøkelse gjennomført av Amnesty.

– Det er åpenbart for meg at personhets, forsterket av digitale ekkokamre, er med på å begrense den åpne, demokratiske samtalen som vi i Human-Etisk Forbund er grunnleggende opptatt av, sier generalsekretær Trond Enger.

– Vi tror på kraften i å samle og engasjere vanlige folk. Derfor stiller vi oss bak initiativet "Rusken på nett", forteller han.

Bevisstgjøre og støtte

"Rusken på nett" bygger på tanken om at alle som ønsker et debattklima som er åpent for alle, har ansvar for hvordan den digitale samtalen utvikler seg. Debattanter som utsettes for usaklige angrep på seg som person, skal ikke måtte stå i hets alene. De skal vite at de har mennesker i ryggen, folk som ser og anerkjenner at det de opplever er uakseptabelt og ikke noe de fortjener, fordi de våger å stikke hodet frem.

Aksjonen og de mer langsiktige tiltakene som følger, søker å bevisstgjøre dem som legger fra seg trakasserende personangrep i kommentarfeltene, og samtidig etablere og vise støtte til dem som rammes.

Statsministeren åpner aksjonsdagen 28. mai

Rundt 30 organisasjoner og virksomheter, blant andre KS, Redd Barna, Kripos, Schibsted, Amnesty, WWF, NHO, Bellona, Telenor og Den Norske Kirke, stiller seg bak initiativet.

Selve aksjonen finner sted tirsdag 28. mai, med offisiell åpning ved statsminister Erna Solberg på Youngstorget i Oslo kl. 09.00. Aksjonen spres via sosiale medier, og oppfordrer så mange som mulig til å delta.

"Rusken på nett" på Facebook – bli med!

Rusken-på-nett---program-2019.jpg Program for åpningsmarkeringen av "Rusken på nett" 2019. Se stort bilde

Spontant initiativ etter reportasje om Utøya-ofre

Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Marit Øimoen, har fulgt initiativet siden det oppstod, som en Facebook-post, sommeren 2018:

– A-magasinet skrev i fjor sommer om hvordan Utøya-ofre ble truet og trakassert på nett. Leser og gründer Preben Carlsen samlet etter dette 120 frivillige via et innlegg på Facebook, til det han kalte "Dugnad mot netthat", forteller hun.

– Initiativet engasjerte både enkeltpersoner, organisasjoner og kommersielle virksomheter, og ble til organisasjonen "No Hate". Det er dette som nå resulterer i helt konkrete tiltak for å bevisstgjøre "netthatere" og samtidig tilby ressurser og støtte til dem som rammes.


Mer om "Rusken på nett":