Hopp til hovedinnhold

Human-Etisk Forbund ble applaudert fram i borgertoget

På 17. mai i fjor ble Human-Etisk Forbund hetset i borgertoget i Kristiansand. Men ikke i år.
Nyheter Nyheter Agder

HEF-gjengen i Kristiansand under 17. mai-feiringen i år. Foto: Kamilla Rudberg

Over 60 personer møtte opp for å gå bak fanen til Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand på 17. mai i år.

– Toget ble en parademarsj for forbundet, skriver den kristne avisa Dagen.

Latterliggjort og hetset i fjor

Slik var det ikke i fjor. Da fortalte HEF-medlem Emilie Hesselberg i Aftenposten hvordan forbundet hadde blitt latterliggjort og hetset i 17. mai-toget.

Hun skrev følgende i debattinnlegget «Jesus elsker ikke alle barna»:

– På hvert hjørne dro store gjenger i gang «Jesus elsker alle barna» i megafon i det øyeblikket vi kom forbi, eller skrek religiøse fraser til oss. Vi ble kastet vann på og ledd av. Jeg snudde meg til min sidedame i toget, en rutinert dame i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, og hvisket «Er det virkelig sånn hvert år?». Hun svarte «Åjada. Derfor er det er så viktig at vi fortsetter å gå i tog».

Diskusjonen i etterkant førte blant annet til at Stormberg-gründer Steinar J. Olsen bestemte seg for å donere 200.000 kroner til Human-Etisk Forbund.

Rørt over all støtten

På grunn av fjorårets hendelser, var mange spente på hvordan det ville gå med Human-Etisk Forbund i årets borgertog i Kristiansand.

Det gikk mye bedre! Emilie Hesselberg sier til Dagen at hun ble rørt over oppmøtet og mottakelsen forbundet fikk.

– Det ble veldig annerledes fra i fjor, og jeg ble veldig rørt over all støtten vi fikk og at mange heiet oss fram. Folk hadde tydeligvis fått med seg debatten, sier hun til Dagen.

Tidligere organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Kristiansand, Vibeke Lauritsen, sier at hun aldri har opplevd så positiv stemning i borgertoget før.

– Det har aldri vært sånn før. Ingen sang «Jesus elsker alle barna». Folk klappet og ble med langs løypa. Dette er noe helt nytt for oss, sier hun.

Human-Etisk Forbund under årets borgertog i Kristiansand