Hopp til hovedinnhold

Margit Sandemo fikk Humanistisk gravferd

– Jeg er glad for at Margit Sandemo følte seg hjemme hos oss. Det viktigste er at man er fri til å tro hva man vil, sier generalsekretær Trond Enger.
Nyheter Gravferd

Den folkekjære forfatteren Margit Sandemo døde 1. september i fjor, og på lørdag ble asken hennes spredt ved hytta Grunke i Valdres, der også asken etter hennes mann Asbjørn ble spredt for 19 år siden.

Gravferdstaler Jo Clausen fra Human-Etisk Forbund holdt en minnetale hvor han vektla Margits omsorg for andre mennesker.

– Margit var et menneske som brød seg om og hadde omsorg for andre mennesker – også i praktisk handling. Hun engasjerte seg i arbeid for handikappede, både individuelle saker og på organisatorisk plan.  Hun jobbet for at ungdom skulle få utfoldelse og muligheter, sa Clausen i talen.

For trosfrihet, mot autoritær religion

I talen kom Clausen også inn på at Margit Sandemo var en person som trodde på mange overnaturlige fenomener.

– Hun var for eksempel helt overbevist om at vi alle har «hjelpere» som står oss bi i vanskelige situasjoner og som kan veilede oss om vi lærer oss å lytte til dem. Hun trodde på overnaturlige krefter og en form for evighet gjennom å ha flere liv. Samtidig tok Sandemo tidlig avstand fra en restriktiv og fordømmende form for kristendom og meldte seg ut av statskirken.  Hun mente dette er spørsmål som hver enkelt må finne ut av, fortalte han.

Clausen framhevet Sandemos raushet og innsats for andre mennesker, og poengterte at dette er verdier som settes høyt i humanistisk tenkning. 

– Hun var medlem av Human Etisk Forbund og hun har ønsket en seremoni i vår regi. Uansett hva vi måtte mene og tro om evig liv, er det i alle fall sikkert at Margits verk vil leve i mange menneskers bevissthet i lang tid framover, sa Clausen.

Sønnen Bjørn Sandemo forteller at den viktigste årsaken til at moren var medlem i Human-Etisk Forbund og ønsket Humanistisk gravferd, var friheten til å kunne tro hva man vil om det overnaturlige.

– Hun var veldig åpen for andres tro, og hun misjonerte ikke for sin egen oppfatning. Hun var også veldig kritisk til religiøse ledere som ville dra troen sin ned over ørene på folk. Dette er jo i høyeste grad ting som er viktig også for Human-Etisk Forbund, sier Bjørn Sandemo.

– Vi stiller ingen krav

Trond Enger er generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Han er stolt over at vi har blitt 100 000 medlemmer!Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, er stolt over at et menneske med så stor skaperevne og medmenneskelig engasjement som Margit Sandemo fant seg til rette i Human-Etisk Forbund.

– Vi er et bredt livssynssamfunn for alle som støtter retten til å tenke fritt og setter mennesket i sentrum. Vi stiller ingen krav om hva våre medlemmer skal tro eller ikke tro når det gjelder det overnaturlige, selv om det humanistiske livssynet i seg selv er uten forestillinger om guder eller andre overnaturlige makter, sier han.

Les artikkel i VG om askespredningsseremonien på lørdag

Les hele gravferdstalen til Margit Sandemo