Hopp til hovedinnhold

Julen e varme, empati og ittetanke

Tid til ettertanke, familietradisjoner og redsel for at pakkene ikke skal falle i smak! Vi har tatt en prat med Per Inge Torkelsen om hans forhold til jula.

Hva betyr jula for deg? julekule_jul.png

Julen for meg e et deiligt avbrekk, itte hektiske jobbing. Kos samen med familien. Med tid te ittetanke; kordan året har vært og kordan neste år kan ble.

Ligga på sofaen med ei gode bog og et godt glass, gå ein kjekke tur og komma tebage te et varmt og trygt hus. 

Hvordan husker du jula som barn? 

Far va Jehovas Vitne, så det va litt spesielt. Men mor, syster mi og meg forlangde å feira jul, så det gjorde me, og eg tror egentligt far min likte det litt, sjøl om det va «altfor mange presanger» og «tenk på de i Afrika».

Far klarte ligavel ikkje alltid å la ver å vera med, så heilt te slutt kom han ofta fram med ein presang, og det va fra han eg fekk det kjekkeste og finaste; luftgevær, elektrisk tog, ishockeyspel og sykkel.

Og slektå på 1. og 2. juledag; onklar, tantar og syskenbarn. Kjekt, løye, hektisk og deiligt når det va slutt. Julen e varme, empati og ittetanke.

Kan du fortelle om en viktig juletradisjon for deg? Kan du se for deg at du gjør noe i jula få andre gjør?

Ingen spesielle julatradisjon, men eg kjenne vel mest på redselen for at presangene ikkje ska falla i smag, og/eller någen så bler misunnelige på någe ein av de andre får… Dette har aldrig skjedd, så eg må snart klara å rista av meg denne redselen…

Ett år gav me adle de fira ungane våre Flax-kalender, kor de kunne vinna ein million. Då holdt det på å rabla for meg. Eg va livredde for at ein av de sko vinna ein million, at de andre tri ville ble misunnelige, og at det ville ødelegga heile julen. Heldigvis va 100 kroner den stysste gevinsten på et av loddene. Aldrig merr Flax-lodd som julapresang.

Hva gir deg skikkelig julestemning?

Eg kan få skikkelige julestemning av mange forskjellige ting. Snø. Ei jenta i ein gavebutikk, på jakt itte någe te mor. Då sofaen vår får rødt «julatrekk». Kjøba presanger, og finne på någe ekstra kjekt som de ikkje forvente Smilande, forventningsfulle ansikter. Og selvfølgeligt; Tage Danielssons tegnefilm fra 1964; «Karl-Bertil Jonssons jul».