Hopp til hovedinnhold

Juletanker med Åse Kleveland

Jula nærmer seg med stormskritt. Vi trekker inn i varmen og søker tettere sammen. Åse Kleveland er overbevist om at det særnorske ordet kos oppsto på denne tiden av året en gang for lenge siden.
#HumanJul

pexels_juletrepynt_jul_pynt_juletre.pngÅse Kleveland har en lang merritliste bak seg i norsk offentlighet og samfunnsliv, blant annet som kulturminister i Brundtland lll-regjeringen, kultursjef for OL på Lillehammer, direktør for Svenska Filminstitutet og internasjonal artist med en rekke albumutgivelser. I tillegg har hun vært styreleder i Human-Etisk Forbund, og deler derfor gjerne noen tanker om humanisme og jul med oss.

– Den humanistiske grunntanken bygger på å sette mennesket i sentrum. Husker vi på det i denne travle juletid, og lar vår omtanke favne bredt, ja da kan vi spise og pynte og synge akkurat slik hjertet lyster.

Få ting er så arvelig som juletradisjoner

– For meg er de beste juleminnene forbundet med nærhet, varme, sanselighet. Ute er det kaldt, i beste fall snø. Alle farger er borte, lyset også. Alt det vi savner i naturen av frodighet, farger, dufter og lys, det forsøker vi nå å gjenskape inne i desembermørket. Samtidig skal det stålvilje til å stå imot et julepress, drevet frem av kommersielle krefter som vet å spille på alle våre følsomme julestrenger. 

Hun trekker frem at den norske julefeiringen aldri har vært så mangfoldig som den er nå, og at den speiler samfunnet for øvrig. Dèt har også preget julebordet hjemme hos familien Kleveland.

– Min mamma er svensk hvilket betyr at ingenting som kan feires går upåaktet hen. I mitt barndomshjem hadde vi alltid tre slags sild, sildesalat, sylte og svensk juleskinke før ribben og multekremen som var pappas norske bidrag til menyen. Dette har jeg selvsagt tatt med meg, få ting er så arvelige som juletradisjoner. Når har vi en svigersønn fra Argentina som har introdusert kalven på vårt julebord i form av Vitello tonnato.

Julemåltidet som samlingspunkt er fellesnevneren. Formene og innholdet er det opp til hver og en av oss å definere i tråd med våre verdier og tradisjoner.

Både nisser og engler som symbol på julen

Åse Kleveland er humanist, men pynter både med engler og nisser til jul. 

– Nissenes sterke nærvær på vårt juletre betyr imidlertid ikke at jeg tror på julenissen, det gjør jeg like lite som jeg tror på engler. Englene og nissene i mitt juletre er symboler for julen, ikke for religion eller overtro. Det er vi mennesker som gir tingene innhold og mening, og hver og en av oss får skape sin form for julefeiring.