Hopp til hovedinnhold

Tradisjonell jul, med amerikanske innslag

For Mona Grudt handler jula om å bruke tid med familien og senke skuldrene.

Hva betyr jula for deg?pexels-jul-stearinlys-pynt_sirkel.jpg

For meg så betyr jul tid med familien. Det betyr at man har tid til å senke skuldrene og gjøre koselige ting med barna, og spise middag med venner og familie.

Hvordan husker du jula som barn?

Jeg husker at vi var sammen med besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn. Det var mye lek og sprell. Vi kledde oss ut, gikk julebukk, og lagde skuespill. Det beste vi visste var å opptre for de voksne. Jeg husker også spenningen og hvordan vi gledet oss til å stå opp til julepyntet hus på julaften. Vi pyntet juletreet til min farmor, og pyntet den artige rota med nisser. 

Kan du fortelle om en viktig juletradisjon for deg? Kan du se for deg at du gjør noe i jula få andre gjør?

Vi er ganske så tradisjonelle, og mange av skikkene har jeg fortsatt med siden jeg selv var barn. Men vi har plukket med oss noen amerikanske tradisjoner også. Vi setter frem julekjeks og melk til nissen på lille julaften. Da kommer nissen innom når vi sover, og spiser og koser seg. Han legger også igjen en hilsen i form av et brev hvor han takker for kakene. Det er jo slitsomt å være nisse i julen, så da tenker vi at det er fint med en liten pause og noe godt å tygge på. 

Hva gir deg skikkelig julestemning?  

Lukten av ribbe!!