Hopp til hovedinnhold

– Et minne for livet

Nyheter Vigsel
I 2019 har 558 par fra hele Norge valgt å feire kjærligheten med Humanistisk vigsel. Muligheten til å gifte seg hvor man vil og få en personlig skreddersydd vielse er viktig når norske par planlegger bryllup.

I en Humanistisk vigsel er er det paret og de verdiene de ønsker å bygge sitt samliv på som står i fokus – kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt.

Naturen som seremonirom

Muligheten til å velge fritt hvor man ønsker å gifte seg har stor betydning for norske par. I følge Den norske bryllupsundersøkelsen, foretatt av Respons Analyse på vegne av Human-Etisk Forbund, ønsker hver femte nordmann å gifte seg utendørs.

– Vi valgte Humanistisk vigsel fordi vi selv ville velge hvor vi skulle gifte oss. Vi er veldig glade i naturen, og derfor ble det utendørs i vakre omgivelser, forteller Karianne Holmberg og Snorre Haraldsen Amundsen. De giftet seg 15. juni, på en øy utenfor Ålesund.


Karianne Holmberg og Snorre Haraldsen Amundsen ønsket å gifte seg ute i vakre omgivelser. Foto: Stefan Borup

Vigslerne som er tilknyttet Human-Etisk Forbund er fleksible når det kommer til å stille opp utendørs. Charlotte Holm Andersen og Magnus Holm Andersen fikk med seg sin vigsler opp på Litlefjellet i Romsdalen, da de giftet seg 17. august.

Charlotte Holm Andersen og Magnus Holm Andersen valgte å ha vielsen på Litlefjellet i Romsdalen. Foto: Daniel Solbakken

En vielse i friluft gir kreative muligheter for brudens inngang. Da Frøydis Hegnar og Sondre Høyvik Hilde giftet seg 18. mai kom bruden roende inn til bryggen med sin far, akkompagnert av felemusikk.
– Ikke et øye var tørt, forteller Frøydis Hegnar. Hun og og ektemannen valgte humanistisk vigsel nettopp på grunn av muligheten til å gifte seg i friluft. 

Frøydis Hegnar blir rodd inn til vielsen av sin far. Foto: Petrichor & Pine


– 
Hagen vil alltid bety noe spesielt for oss

Therese Eddie og Torgil Spydevold giftet seg i egen hage 6. juli.
– Vi er godt voksne og har aldri vært gift noen av oss, så vi ønsket å markere dette på en skikkelig måte. For oss var det viktig å gjøre det hjemme, på den måten vil hagen vår alltid bety noe spesielt for oss, sier Therese Eddie.

Therese er selv vigsler, og dermed kjente hun allerede vigsleren som forente Torgil og henne i ekteskap.
– Det gjorde at hele pakken ble nær og veldig intim. Akkurat slik vi ønsket. Flere av gjestene hadde ikke vært i en humanistisk vielse før, og samtlige opplevde det som flott, nært og samtidig høytidelig. Mange skrøt av talen til vigsler som hadde fanget mye av det vi hadde fortalt, og presenterte det både på en flott og morsom måte. 

 

For Therese Eddie og Torgil Spydevold var det viktig å kunne ha vielsen hjemme. Foto: Nina Heddy Hansen

 

Verdispørsmålet er avgjørende

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym er klar på at forespørselen etter ikke-religiøse alternativer til seremonilokaler øker i takt med hvordan samfunnet endrer seg.
– Vi ønsker å bestemme selv, og stadig flere vil ha rammer rundt bryllupet som gjenspeiler verdiene de er opptatt av. For Miriam Sundnes Otterholm og Helge Sundnes Otterholm var verdispørsmålet avgjørende.

–  Verdiene i det humanistiske livssynet og fleksibiliteten ved en Humanistisk vigsel gjorde vårt valg veldig enkelt. For det første har vi begge et humanistisk livssyn, og kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt utgjør grunnpilarene som vårt ekteskap bygger på, forteller paret.

Miriam og Helge Sundnes Otterholm valgte fritt lokasjonen for vielsen, og valget falt på Alnes Fyr og Opplevelsessenter på Godøya utenfor Ålesund. Selve vielsen fant sted i galleriet som i juni i år viste Dronning Sonjas kunst.


Miriam og Helge Sundnes Otterholm giftet seg på Alnes Fyr og Opplevelsessenter, omgitt av Dronning Sonjas kunst. Foto: Nadia Bouhafs Sigsgaard.


Alle humanistiske brudepar har samtaler med vigsler før bryllupsdagen. Paret Sundnes Otterholm forteller at de fikk muligheten til skape en personlig vielse med særpreg etter at de fortalte sin historie til vigsler.
– Talen fra vigsler tok oss på kornet, og musikkinnslagene fra gode venner, samt det fine galleriet hvor vielsen fant sted ga oss virkelig et minne for livet.

Miriam og Helge Sundnes Otterholm beskriver vielsen som et minne for livet. Foto: Nadia Bouhafs Sigsgaard.


Human-Etisk Forbund gratulerer alle som har giftet seg i år, og ønsker dere alt godt i ekteskapet!

Les mer om Humanistisk vigsel og hvordan du kan bestill her