Hopp til hovedinnhold

Juletre og "Deilig er jorden"

Selda Ekiz husker sin barndomsjul som varme og fritid, til å samle seg selv og familien. Vi tok en prat med henne om jula og forventninger.

Hva betyr jula for deg?pexels_juletrepynt_jul_pynt_juletre.png

Jula betyr mye forskjellig, men mest av alt betyr det fritid til å samle både seg selv og familien. I år reiser jeg på en lang tur, som betyr at all familiesamling skjer før selve jula. Og det er koselig at man steller i stand en litt større greie før jula slår inn for fullt. 

Hvordan husker du jula som barn?

Jeg husker det som fritid og varme. Det er en følelse av "hygge" som sitter ordentlig dypt inn i sjela. Det var da alle hadde fri til å henge sammen og finne på noe når man egentlig skulle ha vært på skolen. At man brøyt opp de hverdagslige rutinene med kos og lek. Og så var det veldig stas når mamma fikk julegave fra jobbene sine (hun var renholder på flere steder), og det var spennende å pakke opp esken med mat. Vi hadde ikke mange gaver da vi var små, så alt som kunne pakkes opp var meget underholdende. 

Kan du fortelle om en viktig juletradisjon for deg? Kan du se for deg at du gjør noe i jula få andre gjør?

Jeg kommer dessverre fra en familie der vi ikke har så mange tradisjoner, dels fordi vi ikke hadde så god råd og dels fordi vi var litt kulturelt forvirra, hehe. Vi er ganske pragmatiske og gjør det som skal gjøres og finner på noe nytt og underholdende underveis. De siste åra har det vært å se på gamle fotoalbum og mimre. Jeg har blitt voksen merker jeg... Men den aller viktigste tradisjonen, som jeg nok ikke er alene om, er å spise middag med hele familien, hvor de fleste har bidratt med sitt. 

Hva gir deg skikkelig julestemning?  

Juletre og "Deilig er jorden". Jeg er ganske lite religiøs, men "Deilig er jorden" er ordentlig fin og minner meg om juleavslutningene på skolen, som betydde at vi snart skulle ha julefri!