Hopp til hovedinnhold

Tom Egeland husker sin barndomsjul som magisk

Vi tok en prat med ham om jul og tradisjoner.

Hva betyr jula for deg?

Mye! For meg handler jul først og fremst om familie og tradisjoner. Vi feirer jul med barn og barnebarn, og mødrene våre, og vi treffer gjerne min svigerfamile. Siden jeg ikke er troende, har julen ingen religiøs betydning for meg. Sånn sett feirer jeg kanskje norrøn jól - midtvinter - mer enn kristen jul. Jeg er ikke så glad i høsten, og elsker vår og sommer desto høyere, så for meg handler jul og årsskifte om at vi begynner å nærme oss varme dager igjen.pexels_jul_julekule.png

Hvordan husker du jula som barn?

Jeg husker julen som magisk. Jeg vet ikke hvor gammel jeg var, men jeg har et sterkt og klart minne om at jeg sto i kjøkkenvinduet på Kalbakken der jeg vokste opp og speidet opp i luften etter julenissens reinsdyr og slede. Jeg husker de evinnelig lange middagene, og at de voksne alltid skulle drikke kaffe før det endelig ble tid for å gå rundt juletreet og så få gaver.

Kan du fortelle om en viktig juletradisjon for deg? Kan du se for deg at du gjør noe i jula få andre gjør?

Min jul er ekstremt tradisjonsbunden. Same procedure as last year! Kjøpe juletre et par uker før jul, pynte treet på lille julaften, se Donald på svensk TV før ribbemiddagen. Det eneste jeg gjør som få andre gjør, er å IKKE se Grevinnen og hovmesteren på lille julaften. Den er ikke morsom lenger, men det er jeg vel kanskje alene om å mene.  

Hva gir deg skikkelig julestemning?  
Kongerøkelse og snø.