Hopp til hovedinnhold

Møt Norges første studenthumanist!

Lone Ellingvåg Knutsen skal jobbe heltid med livssynsbetjening som studenthumanist ved Høgskolen i Volda. – Dette er drømmejobben, sier hun.

Lone er først ut i landet til å tre inn i stillingen som studenthumanist. Dermed er det ikke rart at mange lurer på hva denne yrkestittelen innebærer.
Studenthumanisten er ansatt av Human-Etisk Forbund (HEF), i hovedsak for å tilby samtaler til studenter ved Høgskolen i Volda, men Lone kommer også etter hvert til å fungere som en humanistisk livssynsveileder for medlemmer av HEF i Møre og Romsdal.

– Human-Etisk Forbund har et ansvar for å ta vare på dem som kan trenge å snakke om eksistensielle spørsmål, men som ikke føler seg hjemme hos en prest. Jeg gleder meg til å kunne innta en slik rolle i lokalsamfunnet, sier Lone.

Human-Etisk Forbund har et ansvar for dem som kan trenge å snakke om eksistensielle spørsmål, men som ikke føler seg hjemme hos en prest.

Et svar på studentpresten

Hva slags bakgrunn kan en studenthumanist ha? Her er det ingen fasitsvar, men Lone har i alle fall en bachelorgrad i pedagogikk og en mastergrad i rådgivningsvitenskap. I år videreutdannet hun seg innen filosofiske, etiske og eksistensielle dialoger ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Her studerte hun sammen med generalsekretær Trond Enger, som også var den som først satte Lone på tanken om å jobbe som studenthumanist.

–  Trond kom til Ålesund for å delta på et arrangement i regi av lokallaget. Der snakket han om HEFs arbeid med livssynsbetjening, og jeg tenkte «tenk å få være med på noe sånt, å få være et slags svar på studentpresten».

Noen uker senere ble Lone med i en arbeidsgruppe som lagde utkastet til prosjektet «omsorgshumanist», som senere skulle bli «studenthumanist». Arbeidsgruppen besto av ansatte eller tidligere ansatte i utdanningsinstitusjoner, og med bakgrunn som sykepleier, sosialarbeider og rådgiving – alle aktive i lokallag på Sunnmøre.

- Alle tente på ideen, vi fikk støtte og etter hvert lyste HEF ut en stilling som jeg søkte på, og så fikk jeg den!», forteller Lone ivrig.

Studenthumanisten har en samtale med en student.Studenthumanisten kommer til å ha daglige samtaler med studenter.

Studenthumanist som del av velferdstilbudet

Studenthumanisten er en del av velferdstilbudet ved Høgskolen i Volda. Det vil si at alle kan komme og snakke med Lone, uavhengig av tro eller livssyn.

–  I bunn og grunn handler det om å vise omsorg for medmennesket. Man skal ikke undervurdere de svarene følelser kan gi oss. Jeg ønsker å prøve å få tak i følelsen og stille spørsmål tilbake.

Lone er tydelig på at en tur til studenthumanisten ikke er det samme som å gå til psykolog eller helsesøster.

–  Det at man har behov for å snakke med noen må ikke alltid sykeliggjøres. Å være menneske er egentlig vanskelig for alle. Studenter befinner seg i en situasjon hvor mye av tryggheten i livet forsvinner, og da kan det oppstå nye spørsmål som kanskje ikke er så lett å dele med mamma eller kjæresten.

I bunn og grunn handler det om å vise omsorg for medmennesket.

Felles undring

Stillingen som studenthumanist er ikke en rådgivende stilling. Det vil si at målet med samtalen ikke trenger å være å finne et klart svar, men å bidra til en felles undring. Det betyr at studentene ved Høgskolen i Volda både kan snakke med Lone om konkrete utfordringer, og om mer filosofiske spørsmål.

–  Jeg håper at jeg vil få muligheten til å drøfte eksistensielle spørsmål med studentene. Det er noe jeg syns er spesielt spennende.


Klar til studiestart

20. august åpner Høgskolen i Volda dørene for årets nye og erfarne studenter. Nå som Lone er på plass dobler samtaletilbudet ved utdanningsinstitusjonen seg.

–  Det er viktig for meg å bli lagt merke til. Jeg skal være synlig og tilgjengelig, og finnes allerede på facebook og instagram.

Akkurat hvordan hverdagen til Norges første studenthumanist kommer til å se ut, gjenstår å se.

–  Jeg har ikke lyst til å finne svaret på alt alene. Jeg håper at studentene vil være med på å forme dette til et tilbud de vil benytte seg av, avslutter Lone.

 

Sjekk ut studenthumanisten på sosiale medier

 

Studenthumanisten er eit pilotprosjekt finansiert av Human-Etisk Forbund, og er ein livssynsteneste som skal gi...

Posted by Studenthumanisten i Volda on Thursday, 1 August 2019

 

 

Mer om studenthumanisten: