Hopp til hovedinnhold

Den utrolige historien om kirkens medlemsregister

Har du fått kirkevalgkort i posten, uten helt å skjønne hvorfor?

Nå lurer mange på hvorfor de får valgkort til Kirkevalget 2019 uten å være døpt eller innmeldt i kirken. Dette er den utrolige historien om Den norske kirkes medlemsregister. Hold deg fast!

Kopi av Folkeregisteret

På slutten av 90-tallet fant statskirken ut at den skulle opprette et digitalt medlemsregister. For å gjøre arbeidet lettere, bestemte staten at Den norske kirke ganske enkelt lov til å ta en kopi av hele folkeregisteret.

Deretter startet arbeidet med å fjerne innbyggere som antagelig ikke var kirkemedlemmer fra det nye registeret. Innvandrere og barn- og barnebarn av innvandrere ble strøket, noe som gjorde at Kong Harald, som den gang var kirkens overhode, OGSÅ ble fjernet fra registeret. Hans far, Kong Olav, og bestefar, Kong Haakon, innvandret jo til Norge.

Illustrasjon: Kong Harald ble fjernet fra kirkens medlemsregister.
Kong Harald ble, som barn av innvandrere, fjernet fra kirkens medlemsregister da dette ble digitalisert i 1998.

Utmeldte ble innmeldte

På den andre siden oppdaget mange nordmenn at de plutselig hadde blitt kirkemedlemmer mot sin vilje, både de som aldri var blitt døpt i Den norske kirke og mange av dem som meldte seg ut før slutten av 90-tallet. Mange opplevde at utmeldinger frem til 2015 ikke ble registrert, slik at de fortsatte å stå oppført i kirkens medlemsregister.

Utrolig nok førte dette til at det ikke var uvanlig at man måtte melde seg ut av Den norske kirke både en og to og tre ganger!

Illustrasjon: mange har måttet melde seg ut av Den norske kirke flere ganger.
Mange nordmenn har opplevd å måtte melde seg ut av kirken flere ganger før de lyktes.

15 000 meldte seg ut av kirken på fire dager

I 2015 fikk Den norske kirke endelig mulighet til å sjekke medlemskap og ordnet utmelding på nett for alle voksne med BankID. Da dette ble lansert, meldte 15 000 seg ut av kirken på fire dager.

I år får alle medlemmer i Den norske kirke over 15 år tilsendt valgkort for Kirkevalget 2019 i begynnelsen av august.

Hvis du ikke har tenkt å stemme ved Kirkevalget, eller egentlig ikke føler deg hjemme i Den norske kirke, har du også muligheten til å melde deg ut på kirken.no.

Om du heller vil være med i et livssynssamfunn du kan stå inne for, kan du gjerne lese mer om medlemskap i Human-Etisk Forbund eller hva humanisme er.

Godt valg!