Hopp til hovedinnhold

Felles markering mot terroren på Sri Lanka

Human-Etisk Forbund tok avstand fra terroren på Sri Lanka sammen med representanter for de fleste tros- og livssynsamfunn i Norge.

Se bilder nederst i artikkelen. 

Human-Etisk Forbund var med på en stor støttemarkering for terrorofrene på Sri Lanka i Bredtvet kirke i Oslo sist fredag.

Markeringen startet med en såkalt rekviemmesse – en katolsk messe for de døde. Den ble ledet av biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig. Katolsk sogneprest Bharath Damacius Villavarayen, som selv er fra Sri Lanka, holdt hovedtalen under gudstjenesten. 

Kongen og statsministeren tilstede

Både statsminister Erna Solberg og kong Harald var tilstede under den katolske rekviemmessen. Solberg holdt en tale i kirken der hun uttrykte støtte til Sri Lanka fra regjeringen og hele det norske folk, og fordømte vold og terror mot alle grupper i samfunnet. 

Tilstede for å markere støtte til terrorofrene på Sri Lanka var også Canadas og Sri Lankas ambassadører til Norge, samt ledere fra de fleste tros- og livssynssamfunn i Norge.

Et angrep på selve livet

Human-Etisk Forbund var representert ved styreleder Tom Hedalen. 

– De dødelige terrorangrepene mot kristne i bønn, mot kirker og turister på Sri Lanka er uakseptable. Man skal kunne ytre seg og utøve sin religion fritt, uten å risikere livet. Dødelige terrorangrep er et angrep på selve livet og er grunnleggende anti-humanistisk. Vi kan ikke akseptere at slike ting skjer, sier Tom Hedalen i en kommentar. 

#tryggibønn

Etter gudstjenesten var det en støttemarkering utenfor kirken med kaker og kaffe. En rekke av medlemmene i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) holdt appeller der de tok avstand fra terrorangrepene på Sri Lanka. Det ble også lest opp budskap fra tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Å ramme religiøse som samles til bønn og gudstjeneste, er å ramme folk i hjertet, understreket generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, i sin appell. 

Støttemarkeringen er det andre STL-arrangementet på kort tid under emneknaggen #tryggibønn. Det første var støttemarkeringen til muslimer i bønn den 22. mars, etter terrorangrepet på New Zealand en uke tidligere. 

Bilder fra markeringen

Styreleder i Human-Etisk Forbund Tom Hedalen hilser på katolsk biskop Bernt Eidsvig utenfor kirken
Katolsk biskop Bernt Eidsvig og styreleder i Human-Etisk Forbund Tom Hedalen utenfor kirken. Terroren på Sri Lanka rammet katolske kirker. 

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, hilser på statsminister Erna Solberg utenfor kirken.
Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, hilser på statsminister Erna Solberg.

Biskop Bernt Eidsvig ønsker kong Harald velkommen.


– Vi fordømmer vold og terror mot alle grupper i samfunnet, sa statsminister Erna Solberg under talen. 

Kongen geleides ut av biskopen etter gudstjenesten. 

Alle bilder: Even Gran