Hopp til hovedinnhold

Landskonferansen 2018 i bilder

Fullsatt sal, heftige diskusjoner, latter og tårer preget årets humanistiske happening.
Nyheter For medlemmer

Human-Etisk Forbunds landskonferanse 2018 ble avholdt 20.-21. oktober på Thon Hotel Opera i Oslo.

160 humanister fra hele landet var til stede for å diskutere viktige utfordringer for humanismen – i form av populisme, bioteknologi, transhumanisme og humanismens stilling internasjonalt.

Det ble to lærerike og inntrykksrike dager. Her er en liten bildeoppsummering:

Generalsekretær Trond Enger åpnet årets konferanse. Generalsekretær Trond Enger åpnet årets konferanse, og trakk blant annet fram at det i Norge i dag er et stort flertall ikke-religiøse. Du kan lese talen hans på Fritanke.no.

Susanne Skandsen og Trond Enger Medlem nr. 90 000, Susanne Skandsen, ble ønsket hjertelig velkommen av generalsekretæren.

Sylo Taraku på scenen. Agenda-rådgiver Sylo Taraku snakket om hvordan populisme kan vokse der det er tillitskrise, ønske om en sterk leder, og økt oppslutning til systemkritiske partier.

Bård Larsen – Liberalt demokrati er den eneste styreform som kan ivareta menneskelig frihet på en noenlunde grei måte, sa Bård Larsen fra Civita.

"Optimisten" Sylo Taraku og "pessimisten" Bård Larsen diskuterte mulige tiltak for å hindre at demokratiet forvitrer.

Kristin Halvorsen Kristin Halvorsen, leder for Bioteknologirådet, understreket at det ikke finnes enkle svar når det gjelder bioteknologi.

Sigrid Bratlie – CRISPR gjør det mulig å slå av og på gener, og er en teknologi i voldsom utvikling, fortalte seniorrådgiver Sigrid Bratlie.

Elisabeth Gråbøl-UndersrudSeniorrådgiver Elisabeth Gråbøl-Undersrud sa at stamcelleforskning gir oss helt nye muligheter, og nye etiske spørsmål å ta stilling til.

Konferansedeltakernes meninger om bioteknologi ble avdekket med en uhøytidelig Kahoot-avstemning. Se hva de svarte på Fritanke.no

Einar Duenger Bøhn, Kaja Melsom og Lars Christie Filosofene Einar Duenger Bøhn, Kaja Melsom og Lars Christie avsluttet lørdagsprogrammet med en livlig diskusjon om transhumanisme, altså ideen om at vi bør utvikle og anvende teknologi for å forbedre mennesket.

Andrew Copson på scenen President i Humanists International (IHEU), Andrew Copson, ga noen smakebiter fra sin bok om sekularisme.

Bob Churchill Bob Churchill fra IHEU orienterte om den årlige Freedom of Thought-rapporten, og fortalte om humanister og ateister som er blitt fenglset og drept for sitt livssyn.

Elizabeth O'Casey – LHBT-rettigheter og reproduktive rettigheter er under press fra internasjonale lobbygrupper som mener at deres religiøse frihet innebærer retten til å diskriminere, sa Elizabeth O'Casey, som leder IHEUs lobbyarbeid i FN og EU.

Andrew Copson, Bob Churchill og Elizabeth O'Casey Den internasjonale delegasjonen fikk mye støtte og applaus fra salen for arbeidet de legger ned for humanister verden rundt.

Abid Raja, som har vært med å stifte en internasjonal parlamentarikergruppe for tros- og livssynsfrihet, ble godt mottatt på konferansen. – Det går feil vei med religionsfriheten, hele 83 prosent av verdens befolkning bor i land der deres frihet er innskrenket, sa han.

Styreleder Tom Hedalen takket alle som bidro og deltok på årets landskonferanse.

Lorentz Stavrum, Levi Fragell, Steinar Nilsen, Kristin Mile, Roar Johnsen, Trond Enger og Tom Hedalen Både tidligere og nåværende styreledere og generalsekretærer var til stede på konferansen. F.v. Lorentz Stavrum, Levi Fragell, Steinar Nilsen, Kristin Mile, Roar Johnsen, Trond Enger og Tom Hedalen.

 

Se den nye filmen om humanisme som ble lansert på landskonferansen

Programmet for Landskonferansen 2018