Hopp til hovedinnhold

HEF gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med fredsprisen

Humanister i Norge har engasjert seg i arbeidet med å støtte ofre for seksuell vold.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege og den jesidiske menneskerettighetsaktivisten Nadia Murad får Nobels Fredspris 2018 for sitt arbeid for å bekjempe seksuell vold i krig og hjelpe ofrene.

Trond Enger - portrettTrond Enger er generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Han er stolt over at vi har blitt 100 000 medlemmer!– Human-Etisk Forbund gratulerer fredsprisvinnerne med denne viktige og velfortjente prisen, sier vår generalsekretær Trond Enger.

– Gjennom vårt samarbeid med Norsk Folkehjelp har humanister i Norge fått kjennskap til de grusomme konsekvensene av seksuell vold i krig. I vårt prosjekt i Irak har vi gitt krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til jesidi-kvinner og jenter som har unnsluppet IS, forteller han.

Et forbilde for utsatte kvinner

 – Nadia Murad har gjennom sitt arbeid satt situasjonen til jesidi-folket og ofre for seksuell vold på dagsorden, sier Enger.

I 2014 ble hun tatt til fange som sexslave for IS i Irak. Etter at hun klarte å unnslippe har hennes sterke historie blitt internasjonalt kjent, og hun er utnevnt som FNs første goodwill-ambassadør for overlevende fra menneskehandel.

–  Jesidi-kvinner vi møter i flyktningleire i Irak forteller at Nadia Murad har inspirert dem og gitt dem mot til selv å fortelle om overgrepene de har blitt utsatt for, forteller Norsk Folkehjelp på sin Facebook-side.

Samarbeider om rehabilitering av ofre for IS

Sammen med Norsk Folkehjelp og deres partnerorganisasjoner tilbyr vi krisehjelp, beskyttelse og legehjelp til kvinner og jenter som har unnsluppet IS. Vi gir støtte til barn som har blitt foreldreløse, og hjelper familiene slik at de kan klare seg etter å ha mistet noen til IS.

I 2016 reiste seks frivillige fra HEF til Irak for å lære mer om prosjektene og jesidienes situasjon. Etter at de kom hjem har de jobbet med å spre informasjon blant humanister i Norge og samlet inn støtte til det viktige hjelpearbeidet.

Støtt arbeidet mot undertrykking og diskriminering – les mer om prosjektene våre