Hopp til hovedinnhold

Ytringsfrihet med livet som innsats

I dag er den internasjonale humanistdagen. Men å være humanist er livsfarlig flere steder i verden, skriver generalsekretær Trond Enger.

Trond Enger - portrettTrond Enger er generalsekretær i Human-Etisk Forbund.Å være humanist og åpen om det kan være livsfarlig flere steder i verden. Hvert år blir flere forfulgt eller drept, enten av statlige myndigheter eller av voldelige ekstremister. Slik kan det ikke fortsette.

Denne uken fikk vi høre den sterke historien til Razia Rahman Jolly. For tre år siden ble mannen hennes Faisal Arefin Dipan hakket i hjel av muslimske ekstremister i Bangladesh etter at forlaget hans hadde gitt ut en religionskritisk bok. Han er dessverre ikke alene om å bli utsatt for vold og drap etter å ha brukt ytringsfriheten sin.

Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU har etter hvert fått god oversikt over situasjonen til ikke-troende i verden. Deres online rapport som dokumenterer overgrep og diskriminering mot sekulære, fritenkere, ateister og humanister er dyster og tankevekkende lesing. Hele 84 land har lover som diskriminerer ikke-troende.

I Saudi-Arabia ble bloggeren Raif Badawi fengslet og straffet med piskeslag fordi han skrev om ytringsfrihet, politikk og samfunn. Fordi noen av hans innlegg handlet om religion og kritikk av religiøse myndigheter, ble han anklaget for blasfemi og fengslet for å "fornærme islam". Takket være menneskerettsorganisasjoner som Amnesty har situasjonen til Badawi fått internasjonal oppmerksomhet. Men dessverre er det mange flere som også har mistet sin frihet og som er blitt brutalt tvunget til taushet.

Egypt har nylig foreslått å forby ateisme ved lov. I Mauritania er det innført obligatorisk dødsstraff for blasfemi. Ikke-religiøse blir forfulgt og utsatt for hat og vold i land som Pakistan, India, Malaysia, Sudan og Saudi-Arabia. Listen er lang.

I flere land ses ateisme og humanisme på som blasfemi i seg selv, og dette synet støttes opp av landets lovverk. Det er stadig mer vanlig å kriminalisere og forfølge fritenkere, de som utfordrer maktstrukturene og uttrykker humanistiske og demokratiske synspunkter. Det er også en kjent trend at i land hvor ikke-religiøse blir forfulgt, er også andre minoriteter utsatt for diskriminering og forfølgelse – som jøder, liberale muslimer, kristne og homofile.

Det viktige med religionskritikk har aldri vært å henge ut mennesker for det de tror på, men å sette et kritisk lys på religion der den står i veien for mer tungtveiende hensyn som ytringsfrihet, frihet fra diskriminering, rettsstat og demokrati.

De største religionene har mer makt enn noen politisk bevegelse noensinne har hatt over livene til milliarder av mennesker. Derfor er det svært viktig at vi er krystallklare på at også religioner må tåle et kritisk søkelys, slik all makt må tåle. Det er vår demokratiske plikt å kritisere og reflektere rundt samfunnets maktstruktururer, ellers vil ikke misbruk bli avslørt.

Vi er heldige i Norge. Her er grunnleggende humanistiske verdier er en selvfølge for de fleste. Derfor er det viktig at vi bruker Verdens humanistdag 21.juni til å vise solidaritet med humanister som blir forfulgt. Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU starter i dag en verdensomspennende kampanje for å rette søkelyset mot humanister i fare. Den støtter Human-Etisk Forbund.

Det kan ikke fortsette være sånn at humanister og ateister skal bli forfulgt bare fordi de bruker sin ytringsfrihet. Ytringsfrihet er en menneskerett. Det er på tide at den også omfatter ikke-religiøse.


Støtt IHEUs kampanje for å beskytte forfulgte humanister


Se også: