Hopp til hovedinnhold

Utebryllup i norsk natur

Vielse med isbjørnvakt, truende regnvær og en helt spesiell tirsdag. Tre av våre dyktige vigslere deler erfaringer om utendørs bryllup.
Nyheter Vigsel

Som vigsler i Human-Etisk Forbund får du ikke bare innblikk i vakre følelser – for flere innebærer det også førstehåndskontakt med norsk natur. Mange som velger Humanistisk vigsel ønsker å gifte seg utendørs, og våre 145 vigslere stiller opp der paret ønsker. 
 

Brudefølge med isbjørnvakt

Beate Engelschiøn fra Sandefjord ble viglser fordi hun ønsket å bidra til å skape flotte seremonier utenfor kirkerommet.

– Å være med på å skape en flott ramme rundt en dag som betyr så mye for mange, er helt spesielt og jeg elsker det, forteller hun.

Vigsel på SvalbardBeate Engelschiøn stod for en høytidelig seremoni i Flowerdalen på Svalbard.

Hva er det beste med å være vigsler?
– Det er fantastisk å få reise rundt og snakke med forelskede par og hylle kjærligheten. Jeg blir ofte rørt av å se kjærligheten mellom parene, og det kan være en utrolig sterk opplevelse å være så tett på en kjærlighetserklæring som ekteskapsinngåelse er. Jeg møter dessuten utrolig mange flotte mennesker, og vi har mange spennende og fine samtaler om kjærlighet, livet og gode verdier.

Kan du fortelle om en spesiell opplevelse du har hatt som vigsler?
– Den mest spektakulære vielsen jeg har vært med på må være en jeg holdt på Svalbard i 2016. Det var utrolig morsomt å gjøre en vielse helt utenom det vanlige og i omgivelser som tok helt pusten fra en. Vi gikk to timer inn i fjellet, og hadde med isbjørnvakt. Bruden hadde kjeledress på seg og brudebukett av gaffateip. Det var et fantastisk skue. Vielsen var en overraskelse for alle utenom brudeparet, og jeg og mannen min reiste “undercover” som geologinteresserte i tre dager før vielsen. Det gjorde at vi ble godt kjent med paret og gjestene, og det var en helt spesiell atmosfære.

En spesiell tirsdag i Eikesdalen

Magnar Nesbakk fra Molde ønsket seg flere seremonioppgaver i tillegg til å være gravferdstaler.

– Det viste seg at det var behov for vigslarar i vårt område, så dermed blei det slik. Eg fekk plass på kurs i januar 2015, og sidan den gongen har det vel blitt rundt ti vigslar for mitt vedkommande, forteller han.

Vigsel i EikesdalenMagnar Nesbakk stilte opp da Bronwen og Edward ønsket å gifte seg humanistisk i norsk natur. (Foto: Christin Eide / christineide.com)

Hva er det beste med å være vigsler?
– Det beste med å vere vigslar er at eg får vere med å bidra til ei både viktig og hyggeleg høgtid for to menneske. Det eg kan bidra med er røynsle i form av både alder og at eg har fleire vigslar på baken. Dei fleste brudepara har tankar om korleis seremonien skal vere, og mitt bidrag vil vere å komme med "kritiske" spørsmål, om dette kan la seg gjennomføre, og om korleis vil det vere for bryllaupsgjestane. Vi vert samde og det går seg til. 

Kan du fortelle om en spesiell opplevelse du har hatt som vigsler?
– Den mest spesielle vigslinga eg har hatt, fann stad på ein tysdag i september 2016. Eit ungt par frå Australia, for tida busette i Skottland, hadde bestemt seg for å gifte seg i Noreg, og då nærare bestemt på ei hytte i Eikesdalen, i Møre og Romsdal. Motivasjonen for å velje nett den staden, var at dei tykte Noreg var eit vakkert land, og gjennom søk på internett hadde dei funne den vakraste staden; der di ville bli vigde. Dagen kom med vakkert haustvêr; sol frå skyfri himmel – Eikesdalen levde absolutt opp til dei forventningane til dei to unge frå Australia. Vigslinga gikk fint, og fotografen sa at det var den vakraste ramma kring eit bryllaup ho hadde vore med på.
 

Sol i siste liten

Etter flere år som konfirmasjonsleder ønsket Gunhild Foss Heggem fra Trondheim å prøve seg som vigsler.

– Det var et valg jeg tror på mange måter kom overraskende på alle rundt meg, da jeg er svært lite romantisk av meg og har et relativt pragmatisk syn på både kjærlighet og samliv, forteller hun med et smil.

Vigsler Gunhild Foss HeggemHva er det beste med å være vigsler?
– En får møte så mange forskjellige og fine folk! Og for en bitte liten stund får du innblikk i, og lov til å være en del av varmen, gleden og kjærligheten disse parene har for hverandre. Du kommer dit som en fremmed og likevel åpner de opp hjemmene sine og forteller sin historie, om hvordan de møttes, hva de setter pris på hos hverandre, hvorfor de ønsker å leve resten av livet sammen. Det blir en jo utrolig ydmyk av. Til og med oss uromantiske blir jo rørt av å bli vist denne tilliten. 

Kan du fortelle om en spesiell opplevelse du har hatt som vigsler?
– Jeg hadde en vielse i sommer som skulle være utendørs. Været var ustabilt og værmeldinga skifta nesten fra minutt til minutt. Når det nærma seg tidspunktet for vielsen, viste værmeldinga 14 mm nedbør og obsvarsel den neste timen, ikke helt optimalt for et utebryllup. Etter en rådslagning med brudeparet, gjorde jeg klart innealternativet, men vi ble enige om at vi skulle vente i det lengste før vi flytta vielsen inn. 15 minutter før vielsen så det ut som vi skulle berge, og det kom heller mindre regn enn mer, så vi tok en beslutning og gambla på at det holdt. I det vi så brudeparet kom kjørende mot seremonistedet, stoppet regnet og sola titta fram. Ikke et minutt for tidlig. 


Les mer om Humanistisk vigsel

Kan du tenke deg å bli vigsler?

Da kan du kontakte ditt fylkeslag: