Hopp til hovedinnhold

Slik blir du vigsler

Drømmer du om å være den som får forene to mennesker i ekteskap? Vi ble med på humanistisk vigslerkurs.

Kjærlighetskandidatene

En vinterfrossen søndag i Oslogryta. Utendørs er januarlufta bitende kald, men inne i et møterom på Scandic Hotel Helsfyr sitter 21 personer rundt stemmepedagog Linda Groenhaug og varmer opp stemmene sine. De kommer fra hele landet, og har reist til Oslo for å bli kurset i Humanistisk vigsel.

De lytter til sin egen stemme. Er den for skarp? For myk? Passe høy? Passe varm og personlig? Stemmepedagogen gir dem noen tips til hvordan de kan finne den «riktige» stemmen når de skal stå foran brudeparet og gjestene, holde en selvskrevet tale og forene to mennesker i ekteskap.

Gir mye av seg selv

Tale Pleym - portrett– Dette kurset er noe av det jeg liker aller best ved jobben min; å være sammen med motiverte og engasjerte vigslerkandidater, som alle er interessert i å lære og gir av seg selv i kurset – det er utrolig givende, sier Tale Pleym. Hun er vigselsansvarlig og konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, og har hovedansvaret for at vigslerne får god opplæring.

Dette er siste dagen av den andre kurshelgen, og alt som gjenstår etter i dag er selve sertifiseringen, hvor de må bevise at de har lært det som skal til for å være en vigsler i Human-Etisk Forbund.

De har allerede lært om livssynet humanisme, om hva humanistiske seremonier innebærer, om seremoniplanlegging, og om hvordan de kan få en god relasjon til paret og holde en personlig rettet tale til to mennesker på en av de vakreste dagene i livet deres. Talen skal feire kjærligheten og markere den store begivenheten, og samtidig gi et innblikk i parets tanker om hverandre og samlivet sitt.

I tillegg må vigslerne selvfølgelig lære seg det lovmessige – for det er tross alt en rettslig handling de får ansvar for å gjennomføre.

Solveig fra Buskerud øver seg på å stå foran forsamlingen. Solveig fra Buskerud øver seg på å stå foran forsamlingen.

Vigslere i hele landet

Vigslerkandidatene (som det heter før de er sertifisert) får også prøve å «vie» hverandre, og de andre deltakerne stiller villig som «par». Det er ikke så enkelt å finne den rette balansen mellom å snakke nært og personlig til paret, og samtidig inkludere alle gjestene. Men etter to kurshelger har de fått en del trening, og kandidatene viser god tilstedeværelse i rollen som vigsler.

Én av deltakerne er gjest fra Humanistisk Samfund i Danmark. De øvrige 20 kommer fra 14 forskjellige fylker, og det er fylkeslagene som har anbefalt dem som vigslerkandidater.

Tale Pleym forklarer prosessen: hvis man vil bli vigsler må man kontakte sitt fylkeskontor. Man må ha vært medlem i Human-Etisk Forbund i minst to år, og må vise egnethet for rollen. Fylkesstyret sender inn anbefaling til seremoniavdelingen, som plukker ut 20 kandidater basert på egnethet og på hvor i landet det er størst behov for flere vigslere. Kurs avholdes hvert år i januar, med sertifisering i februar, slik at de nye vigslerne er klare for den store bryllupssesongen i sommerhalvåret.
 

Collage fra vigslerkurs Kelvin og Therese blir "viet" av Hilde fra Oppland. Stemmepedagog Linda gir tips om stemmebruk.
 

– Jeg er imponert over fylkene, og den jobben de gjør ved å anbefale egnede kandidater til kurset. Dette er kandidater som vil være gode representanter for forbundet i rollen som vigsler. Jeg er sikker på at framtidige brudepar vil bli tatt godt vare på av vigslerkullet 2018, sier Tale Pleym fornøyd.

 

Årets kommende vigslere

Her er noen av kandidatene fra årets vigslerkull, som du kan komme til å møte i et bryllup i nær framtid.

Julie Katrine Dragland (Troms): - Jeg gleder meg til å se brudeparene, pyntet og med følelsene sine utenpå kroppen, på sin dag.

Julie Katrine Dragland i Troms ser frem til samtalene med brudeparet i forkant av vielsen.

– Jeg minnes med glede min egen humanistiske vielse, og synes at det vigsleren sa til oss, og gjorde for oss, var så flott. Den opplevelsen og de følelsene håper jeg å kunne gi videre til andre brudepar.

– Det var veldig positivt å treffe så mange andre utadvendte, engasjerte, positive og inspirerende mennesker på kurset. Det ble det mange gode og givende diskusjoner av.

Hilde Pettersen (Oppland): - Jeg håper jeg kan skape gode minner for de som gifter seg;  jeg vet det vil bli mange gode minner for meg.

Hilde Pettersen i Oppland så en annonse om å være vigsler på Facebook, samtidig som hun var inne i en omstillingsprosess.

– Jeg var på utkikk etter en ny og meningsfylt oppgave å bruke deler av fritiden min på. Nå gleder jeg meg til å bety noe hyggelig for andre, og jeg gleder meg til å møte nye mennesker på nye plasser.

– Jeg storkoste meg på kurset. Foredragsholderne var utrolig kunnskapsrike og jeg fikk nye tanker og oppklart ting jeg lurte på. Og det var så spennende at det deltok folk fra hele landet, med variert bakgrunn i HEF.

Helge Tverdal (Telemark): - Jeg gleder meg til å lage gode og trygge seremonier sammen med mennesker som elsker hverandre.

Helge Tverdal i Telemark vil gjerne ivareta gode rammer rundt en av Human-Etisk Forbunds meste gledelige seremonier.

– Jeg er overbevist om at dette kommer til gi meg enormt mye som menneske, og jeg gleder meg til å oppleve den stemningen og gleden som er i en vielse.

– Jeg finner mye inspirasjon og motivasjon blant mine nye vigselskollegaer. Jeg ser frem til å ivareta det flotte arbeidet som de før meg har lagt ned og gleder meg til å kunne være en bidragsyter i fremtiden.

Kjersti Sjursen Lien (Finnmark): - Å treffe par, og å utforme en seremoni som er tilpasset akkurat dem, gleder jeg meg veldig til.

Kjersti Sjursen Lien i Finnmark synes det er viktig å gi et tilbud til de som ønsker å gifte seg utenom kirka.

– Humanistisk vigsel skiller seg fra borgerlig fordi man legger opp til en personlig seremoni, som for mange er viktig på en stor dag. Det hadde jeg lyst til å bidra til som frivillig i Human-Etisk Forbund.

– Jeg gleder meg veldig til å tre inn i en ny rolle, og til å gjøre et bidrag på en av livets største dager for de parene som velger Humanistisk vigsel.

Magni Hjertenes Flyum (Sogn og Fjordane): - Det er viktig å vere ein god rådgjevar og sikre at seremonien speglar paret og deira ønskje.

Magni Hjertenes Flyum i Sogn og Fjordane er opptatt av at humanistiske seremonier skal være tilgjengelig for alle, uansett hvor de bor i Norge.

– Eg gler meg til å møte dei para som har ønskje om å gifte seg humanistisk, og hjelpe dei med å skape sin bryllaupsseremoni. 

– Refleksjon og samtaler kring humanisme i lag med kjekke fok er alltid spennande og nyttig. På vigslarkurset fekk vi sjølvsagt sett det i lys av samliv og kjærleik mellom to menneske.

Elisabeth S. Jæger (Finnmark): - Jeg liker å skape gode opplevelser for andre. Å få bli vigsler føles som et naturlig skritt videre.

Elisabeth S. Jæger i Finnmark jobber som bibliotekar, og planlegger og gjennomfører mange kulturarrangementer. Nå gleder hun seg til å legge til rette for gode opplevelser på en svært spesiell dag for to mennesker.

– I tillegg til alt det praktiske som inngår i å være vigsler, fikk jeg innsikt i og kunnskap om en helt ny rolle hvor verdighet spiller en så stor rolle. Det føles spesielt å få lære. Lære å opptre med verdighet.

– Etter å ha fått vært med på to helger med vigslerkurs sitter jeg igjen med en følelse av å være veldig heldig. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det... 

Les mer om Humanistisk vigsel

Kan du tenke deg å bli vigsler?

Da kan du kontakte ditt fylkeslag: